Juncker a Brexitről: Nincs. Több. Tárgyalás.

Tbg
külföld
2018 december 11., 10:48
comments 191

Nem lesz több tárgyalás a Brexitről az Egyesült Királyság és az EU között, jelentette ki Jean-Claude Juncker Strasbourgban kedden. 

Az Európai Bizottság elnöke azután mondta ezt az Európai Parlament ülésén, hogy kiderült, Theresa May mégsem meri a brit parlament elé vinni a kilépési szerződés tervezetét, az ugyanis elbukna a szavazáson. A brit miniszterelnök ezért újabb európai körútra indult, hogy európai vezetőkkel tanácskozzon, a német kancellárral és a holland miniszterelnökkel.

Juncker hangsúlyozta, hogy az EU és a britek által közösen kidolgozott backstop-javaslat a lehető legjobb kompromisszum, ennél jobb megoldást úgysem találnának. "Csodálkozom, hiszen november 25-én még közösen, az EU és a brit kormány állapodott meg a javaslatról." 

A brit elszakadást "nehezíti", hogy Észak-Írország fizikailag az EU-tag Írországgal határos, miközben az Egyesült Királyság része. A backstop megoldás ezt úgy oldaná meg, hogy Észak-Írország a vámunió része maradna, az árukat a brit szigetországi kikötőkben, reptereken vámolnák el. Ez viszont azt jelenti, hogy Észak-Írország valamilyen formában elszakadna az Egyesült Királyságtól, amit a britek nehezen viselnek.

photo_camera Grafika: AFP/444

Juncker ugyanakkor azt is hozzátette, tárgyalni már nem akar az EU a Brexitről, de később még alakíthatnak a szabályozáson. Hasonlóan fogalmazott a Juncker után felszólaló Manfred Weber is, aki az Európai Néppárt színeiben mérkőzik meg a biztosi posztért jövőre. (Politico)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.