Kínában megtiltották az Iphone árusítását

Az Apple megtámadta azt a hétfői kínai bírósági döntést, amely ideiglenesen megtiltotta több iPhone modelljének kínai árusítását. 

Az intézkedés az iPhone 6S-től az iPhone X modellekig terjed, ezek a modellek az eladásaik 10-15%-át érintik, de az iPhone XS, iPhone XS Plus vagy az iPhone XR típusokat nem érinti.

A kínai bíróság az ugyancsak amerikai Qualcomm chipgyártó beadványa alapján hozta meg a döntést, a tiltás múlt hét óta érvényben van.

Az Apple kedden fellebbezett, megfogalmazása szerint "a Qualcomm lépése egy újabb elkeseredett lépés az amerikai cég részéről, amelynek törvénytelen lépéseit világszerte bíróságok tárgyalják". 

Az Apple rámutatott arra is, hogy "a Qualcomm-beadvány három szoftverszabadalomra hivatkozik, amelyeket az iPhone készülékekben alkalmaznak". Az Apple szerint azonban "ezek egyikének az oltalmi védettsége lejárt, a másik kettőt pedig már nem alkalmazzák az Apple újabb készülékeiben".

A két amerikai cég között évek óta dúl a háború, kölcsönösen üzleti titkok ellopásával vádolják egymást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az Apple az év eleje óta már nem a Qualcommtól, hanem az Inteltől rendeli a modemchipeket. A CNN azt írja, a kínai bíróság szokatlanul szigorú döntése az amerikai-kínai kereskedelmi háború számlájára írható. (MTI/CNN)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.