Majmok szállták meg az indiai parlamentet

ÁLLAT
2018 december 11., 05:35
Lopott répát falatozó rhesusmajomkölyök egy újdelhi kerítésen.
photo_camera Lopott répát falatozó rhesusmajomkölyök egy újdelhi kerítésen. Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Komoly fenyegetéssé váltak az utóbbi időben a rhesusmajmok az indiai főváros intézményeiben. Majomcsoportok szállták meg az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, a kormányfő hivatalától a védelmi minisztérium épületéig.

"Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét" - számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa. A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni. A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel. "Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett" - mondta Asmita Sengupta, ökológia kutató. "Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől."

India számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat. De időközben betiltották a langurok fogva tartását, így négy éve 40 férfit fogadtak fel, hogy langurnak öltözve rikoltozással riogassák a majmokat.

"Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalók" - mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a stratégia csak részben vált be, mert a rhesusmajmok bár a rikoltozást hallva elmenekülnek, de ahogy a majomkosztümös férfiak elmennek, már vissza is térnek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.