Majmok szállták meg az indiai parlamentet

ÁLLAT
2018 december 11., 5:35
comments 78
photo_camera Lopott répát falatozó rhesusmajomkölyök egy újdelhi kerítésen. Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Komoly fenyegetéssé váltak az utóbbi időben a rhesusmajmok az indiai főváros intézményeiben. Majomcsoportok szállták meg az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, a kormányfő hivatalától a védelmi minisztérium épületéig.

"Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét" - számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa. A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni. A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel. "Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett" - mondta Asmita Sengupta, ökológia kutató. "Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől."

India számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat. De időközben betiltották a langurok fogva tartását, így négy éve 40 férfit fogadtak fel, hogy langurnak öltözve rikoltozással riogassák a majmokat.

"Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalók" - mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a stratégia csak részben vált be, mert a rhesusmajmok bár a rikoltozást hallva elmenekülnek, de ahogy a majomkosztümös férfiak elmennek, már vissza is térnek. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt