Megtalálták Putyin igazolványát a Stasinál

2018 december 11., kedd 16:36
173

A Bild újságírói megtalálták Vlagyimir Putyin személyi igazolványát az egykori kelet-német titkosszolgálat, a Stasi drezdai archívumában. 

A korábban a KGB ügynökeként szolgáló Putyin a 80-as években Drezdában is teljesített küldetést, a kártya pedig - amit 1989-ben pecsételtek le, és amit Putyin maga is szignált  - az archívum szakértői szerint azt jelzi, hogy a későbbi orosz elnöknek KGB-ügynökként akadálytalan bejárása volt a Stasi drezdai irodájába.

A 80-as években a drezdai volt Putyin első külföldi küldetése, 1985-től 1990-ig szolgált Németországban, a Bild azt írja, Putyin őrnagyként szolgált. 

A Stasi-azonosító az archívum vezetője szerint megkönnyíthette Putyinnak az újabb emberek beszervezését, anélkül, hogy felfedje KGB-s kötődéseit. 

A Kreml nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a Stasi nyilvántartotta a jelenlegi orosz elnököt. 

Dmitrij Peskov kormányszóvivő annyit közölt, hogy mivel a Szovjetunió fennállása idején a KGB és a Stasi partnerszervezetként működtek, az egyes ügynökök felbukkanhattak a párhuzamos szolgálat aktái között is. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt