Most ugyan hideg van, de hamarosan* hárommillió éve nem látott hőség jöhet

tudomány
2018 december 11., 04:09
comments 104

A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani, írták az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) megjelent tanulmányukban amerikai klímakutatók. Jack Williams, a wisconsini egyetem kutatója szerint "látványos változások felé tartunk rendkívül rövid időn belül".

Williams nem túloz. Hárommillió éve, a pliocén közepén a bolygónk teljesen jégmentes volt, még Grönlandot se borította jégtakaró. Emiatt a tengerszint 18 méterrel, az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 fokkal volt magasabb a jelenleginél.

Annyiban szerencsénk van, hogy a jégsapka lassan olvad, így tíz éven belül nem fog 18 méteres tengerár beborítani minket. A gyors felmelegedés azonban tucatszámra pusztíthat ki teljes fajokat, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek azzá, amik.

Williamsék kutatása szerint ha a széndioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, akkor folytatjuk utunkat a földtörténeti múltba, 2150-re olyan időjárási körülmények alakulhatnak ki, amilyenek 50 millió éve, az első emlősök kialakulása táján uralkodtak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.