Elengedik a Huawei letartóztatott pénzügyi igazgatóját, 10 millió kanadai dollár óvadékért cserébe

külföld
2018 december 12., 04:15
comments 53
photo_camera Fotó: JASON REDMOND/AFP

A vancouveri bíróság úgy döntött, óvadékért cserébe elengedik a Huawei Kanadában letartóztatott pénzügyi igazgatóját.

A 46 éves Meng Van-csou tízmillió kanadai dollár (több mint kétmilliárd forint) pénzügyi garancia és más feltételek teljesítése esetén várhatja meg szabadlábon annak az eljárásnak a végét, amelyben a kiadatásáról döntenek az Egyesült Államokba. 

A döntés kihirdetésekor helyszíni beszámolók szerint az ülésterem üdvrivalgásban tört ki. A kínai menedzser sírva fakadt és védőit ölelgette, mielőtt a bíróság utasította, hogy térjen vissza az őrizetesek számára fenntartott tárgyalótermi részlegbe.

A feltételek között van, hogy nem utazhat el Kanadából, elektronikus megfigyelés alá helyezik, lakását este nem hagyhatja el. Ha mégis el kell mennie valahová, azt csak biztonsági személyzet kíséretében teheti meg. Bevonják minden útlevelét és úti okmányát. Mengnek február 6-án kell ismételten megjelennie a bíróság előtt.

A Huawei kínai távközlési óriásvállalat közleményben fejezte ki reményét az ügy gyors rendezése iránt. „Bízunk benne, hogy a kanadai és az amerikai igazságügyi rendszerek igazságos döntésre jutnak” - írja a cég.

Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hajlandó lenne beavatkozni az amerikai igazságügyi minisztériumnak a Huawei menedzserével szemben folytatott eljárásába, ha az az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekét szolgálná, vagy segítene kereskedelmi megállapodásra jutni Kínával.  

„Bármi, ami jó ennek az országnak, azt megtenném.”

Az amerikai elnök szerint a Fehér Ház kapcsolatban áll az igazságügyi tárcával és a kínai hatóságokkal is Meng ügyében. Ugyanakkor azt mondta, hogy közvetlenül még nem beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel az eljárásról.

Kínában egyelőre tisztázatlan okok miatt őrizetbe vették Michael Kovrig volt kanadai diplomatát kedden. Egyelőre nem világos, hogy a két eset között van-e összefüggés, de Meng Van-csou Vancouverben történt letartóztatása növelte a Kínában működő nemzetközi üzleti világ félelmét a megtorlástól.

Guy Saint-Jacques, Kanada volt pekingi nagykövete szerint:

„Kínában nincsenek véletlen egybeesések (...), ha üzenni akarnak, akkor azt meg is teszik.”

Menget az amerikai hatóságok kérésére december 1-jén tartóztatták le. Az Egyesült Államok ügyészsége azzal vádolja a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt büntetőintézkedéseket. Az Egyesült Államok a menedzser kiadatását követeli. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.