Orosz bombázók gyakorlatoztak a Karib-tenger fölött

Kb. tíz órát gyakorlatozott szerdán a Karib-tenger felett az a két, nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas, Tu-160-as típusú hadászati bombázó, amelyet Oroszország vezényelt Venezuelába - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

„Az (orosz) légi és űrerők küldöttségének Venezuelai Bolivári Köztársaságban tett látogatása során a Tu-160-as hadászati bombázók pilótái a Karib-tenger légterében végeztek repülést. A repülési idő mintegy tíz óra volt” - áll az orosz minisztérium közleményében.

A repülési útvonal egyes szakaszain az orosz rakétahordozókat a venezuelai légierő Szu-30-as és F-16-os típusú vadászrepülőgépei kísérték. A közös manőver során a két nemzet pilótái a légi feladatok elvégzése során szükséges együttműködést gyakorolták - tette hozzá a tárca.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta, a gyakorlatot a légtérhasználatra vonatkozó nemzetközi szabályok szigorú betartása mellett hajtották végre.

A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a két Tu-160-as bombázó a Caracas melletti Maiquetia repterére érkezett, egy An-124 Ruszlan teherszállító, valamint egy katonai Il-62-es utasszállító repülőgép társaságában, 10 ezer kilométeres átrepülés után.

A Tu-160-asok 5500 kilométeres hatótávolságú, nukleáris vagy hagyományos robbanótölteteket hordozó manőverező repülőgépek indítására alkalmasak. Ilyen típusú bombázókról a Szíriában folytatott orosz hadműveletek során először vetettek be harci körülmények között hagyományos robbanótöltettel ellátott, H-101-es típusú szárnyas rakétákat.

Orosz Tu-160-asok a 2008-as orosz-grúz háborút követően landoltak először Venezuelában, s a dél-amerikai országba érkezett akkor egy rakétahordozó cirkáló is. Két ilyen bombázó 2013-ban is felkereste a baloldali populista vezetés alatt álló, Washingtonnal éles konfrontációban álló országot. (MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.