A túlóratörvény miatt tüntetők áttörték a rendőrsorfalat a Lendvay utcában, EU-s zászlóval felmásztak a pártszákház teraszára

politika
2018 december 12., 15:20
comments 806
  • Szerdán néhány százan gyülekeztek a Kossuth téren a túlóratörvény ellen tüntetve, több ellenzéki párt felhívásának is eleget téve.
  • Aztán elindultak a Margit hídra.
  • A híd lezárása után a tömeg az Oktogonhoz ment,
  • majd a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz, ahol rendőrsorfal várta őket, amit gyorsan áttörtek.

A szerdai parlamenti nap végére több száz ember gyűlt össze a Kossuth téren, hogy tiltakozzon a rabszolgatörvénynek nevezett, túlórakeretet iszonyatosan megnövelő törvény és a különbírósági törvény ellen, na meg a mód ellen, ahogyan a Fidesz keresztül vitte a jogszabályokat a rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legbotrányosabb ülésnapján.

A tüntetőkhöz 5 óra tájban Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője intézett felhívást a téren egy megafonból, azt mondta, induljanak sétálni a Margit híd felé.

link Forrás

Tordai békés sétára hívott, azt mondta, el kell magyarázni mindenkinek, akivel találkoznak, mi a baj a rabszolgatörvénnyel, majd a séta végeztével visszatérnek a Kossuth térre.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

A tömeg a hídon a Demokráciát! és Gyertek velünk! jelszavakat skandálta. Az úttest felszabadítása érdekében a rendőrség lezárta az autók előtt a hidat, senkit nem engednek felhajtani.

photo_camera Fotó: Urfi Péter

A hídon több tüntető leült, volt, aki olvasni kezdett. A tömeg közben nagyjából 1000 fősre duzzadt.

Fél hat táján viszont a tömeg elindult az Oktogonra.

link Forrás

A körúton zúgott a Mocskos Fidesz! és Orbán Viktor múlhatatlan mondása, a Boldog karácsonyt. Hat órakor pedig a tömeg megindult a Hősök tere és a Lenday utcai Fidesz-székház felé.

photo_camera Fotó: Urfi Péter
photo_camera Fotó: Urfi Péter
link Forrás
photo_camera Fotó: Urfi Péter

A Lendvay utcánál már rendőrsorfal várta a tüntetőket, akik Meghoztuk a túlórapénzt!, és Konzultálni jöttünk! felkiáltásokkal közelítettek a rendőrök felé. Nem sokkal később át is törték az utcát biztosító rendőrsorfalat.

photo_camera Fotó: Urfi Péter

Tudósítóink szerint a tüntetők ezután felmásztak a pártszékház teraszára, ahol EU-s zászlót lobogtattak.

photo_camera Fotó: Urfi Péter
photo_camera Fotó: Urfi Péter

A teraszra mászó demonstrálókat azonban nem sokkal később lemásztak, és a rendőrsorfal is visszaállt, a mögéje szoruló tüntetőket kiszorítják az utcából. Közben néha újra beindul a dulakodás a rendőrökkel.

photo_camera Fotó: Urfi Péter

Tordai Bence ekkor megafonnal szólította fel a tömeget arra, hogy térjenek vissza a Kossuth térre, de az emberek nem igazán akartak visszaindulni. A tüntetők kiszorítása tovább folyt, ám ekkor könnygáz vagy gázspray szaga kezdett terjedni a területen, aminek hatására az a néhány tüntető, aki még ott maradt a Lendvay utca és a Dózsa György út sarkán, újra megindult a rendőrsorfal felé. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a rendőrök vetettek be könnygázt, a tüntetők közül is kifújhatott valaki valamit.

Ezután a tömeg oszlani kezdett, molinós, skandáló egyetemisták az Oktogonra mentek, mások a Kossuth térre akartak visszamenni. A Fidesz-székháznál lassan kiürültek az utcák, csak a rendőrök maradtak, a Dózsa György úton nem sokkal hét óra után meg is indult a forgalom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.