Megszavazta a fideszes többség a túlóratörvényt

2018 december 12., szerda 11:31
428

Szerdán a fideszes többség 130 igennel megszavazta a rabszolgatörvényként ismertté vált módosítást a parlamentben, amit az ellenzék a pulpitus elfoglalásával akart megakadályozni. De Latorcai János végül a kormánypárti padsorokból vezényelte le a szavazásokat

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf javaslata úgy módosítja a Munka Törvénykönyvét, hogy az engedélyezett túlórák számát a mostani évi 250-ről 400 órára emelnék. Mindezt a munkaadók kollektív szerződés nélkül, a munkavállalóval kötött megállapodás alapján is megtehetnék.

Kollektív szerződés rendelkezése alapján továbbra is legfeljebb évi 300 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, de ezen felül ha a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik, naptári évenként legfeljebb 100 óra rendkívüli munkaidő, önként vállalt túlmunka elrendelhető.

Ráadásul az elszámolásra rendelkezésére álló időkeretet az eddigi 1 évről 3 évre növelnék, vagyis a munkások később kapnák meg a pénzüket. A fideszes javaslat miatt a szakszervezetek is tiltakoztak, szombaton pedig több ezren tüntettek ellene a fővárosban

A túlóratörvény miatt szerda délutánra tüntetés szerveződik a Kossuth téren

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt