Könnygázzal válaszoltak a rendőrök a közéjük dobott füstbombára

POLITIKA
2018 december 13., 17:37


  • Csütörtökön este több ellenzéki csoport is tüntetést hívott össze a Kossuth térre. A demonstrálók a túlóratörvény ellen tiltakoznak.
  • A tüntetők mentek egy kört a városban.
  • A menetelő tömeg 2-3 ezer fősre duzzadt, a Kossuth téren százak várták őket.
  • A tüntetők füstbombát dobtak a rendőrök közé, akik könnygázzal válaszoltak.
  • Fél 10 felé már gumibotoztak is.
  • Dobott füstbombát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki beszélt is arról, miért tette.
  • A Momentum alelnökét, Donáth Annát lerántották és elvitték a rendőrök.
  • A tüntetők betörték a parlament egyik ablakát is.

Csütörtökön délután több száz tüntető gyűlt össze a Kossuth téren, demonstrálva a rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény szerdai botrányos parlamenti elfogadása ellen, és folytatva a szerda esti tüntetést, melynek során a tüntetők a város több pontján is szembe kerültek a rendőrökkel, akik az éjjel többször is könnygázt fújtak rájuk. Egy ideig dobolva, békésen néztek szembe a téren gyülekező rengeteg rendőrrel, aztán megindultak a Margit híd felé.

photo_camera Fotó: Horváth Bence

A tüntetők megálltak a Margitsziget bejáratánál. Doboltak és skandáltak (Nem leszünk rabszolgák), aztán megindultak Buda felé, közben egyre duzzadt a tömeg. A Kossuth térről közben több rendőr átment a Margit hídhoz, de így is rengeteg rendőr maradt a téren is.

photo_camera Fotó: Horváth Bence

A tömegben ezután elterjedt, hogy menjenek el a Lánchídhoz, és zárják le az összes hidat, így meg is indultak Budán dél felé.

Az ekkora már ezer fősnél nagyobbra duzzadt tömeg 

folyamatosan skandált, az autósokat is biztatták Aki dudál, velünk van felkiáltásokkal. Erre sokan tényleg dudálni kezdtek, aminek a tüntetők nagyon örültek.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán
photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

A menetben ellenzéki pártok dzsekijei, zászlói és kitűzői is feltűntek, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd logóit is látni lehetett.

A menet nem sokkal 7 óra után ért a Lánchídhoz, ahol szintén leállt a forgalom. A Clark Ádám téren zengett az Orbán, takarodj! és az Elegünk van. Közben több ezresre nőtt a tömeg.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán

A Lánchíd után az Erzsébet téren át az Andrássy úton vonultak tovább a tüntetők, tudósítónk szerint itt már 3-4 ezren is voltak, ami a szerdainál is nagyobb tömeget jelent. Nem sokkal este 8 előtt ért a menet az Oktogonra.

photo_camera Fotó: Haszán Zoltán
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A menet miatt a körúton ismét leállt a forgalom, a Nyugati érintésével a Kossuth térre vonultak a demonstrálók. A téren rengeteg rendőr várja őket.

photo_camera Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Nem sokkal 8 előtt megtorpant a menet az Oktogon után nem sokkal, a rendőrég ugyanis igazoltatni kezdett néhány demonstrálót, miután pár aktivista felgyújtott valamit.

photo_camera Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ezután a menet eleje kissé leszakadt a többiektől, de mindenki a Kossuth térre tartott, ahol már kb. 200-300 ember várta a menetet. Az emberek itt békésen doboltak, nem igazán törődtek a rendőri készültséggel sem.

photo_camera Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Kossuth téren bemondták a szervezők, hogy a tüntetés békés, ezért bárki, aki erőszakosan nyilvánul meg, akár erőszakra buzdít, azt eltávolítják a rendezvényről.

A téren a szerdainál nagyobb tömeg gyűlt össze már 8 óra után, és ekkor még érkeztek emberek a körút felől.

A Mérce tudósítása szerint a tüntetőktől nagy tapsot kaptak az OMSZ mentősei is, akik a Markó utcai mentőállomás előtt álltak és videózták a demonstrálókat.

A Kossuth téren beszélt néhány szónok is, ők a rabszolgatörvény mellett a Fidesz és a kormány más lépéseiről is beszéltek, felrótták Orbánéknak a CEU elüldözését, a hajléktalanellenes jogszabályokat és a kormányzat nőellenes és homofób politikáját. Egy másik szónok kitért arra, hogy a rabszolgatörvény mellett 5 aktivista mellett is tüntettek, akiket a szerdai tüntetésen vett őrizetbe a rendőrség, és - a tüntetők szerint koholt vádakkal - továbbra is előzetesben tartják őket.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Kossuth téren felsorakoztak a rohamrendőrök a parlament lépcsőjére. Ahogy telt a tér, úgy kerültek a tüntetők is egyre közelebb hozzájuk.

Háromnegyed 9-kor a tüntetők közül valaki füstbombát dobott a rendőrök közé, akik erre

könnygázzal válaszoltak.

Idő közben a parlament lépcsőjén álló rendőröket leváltották a rohamsisakos készenlétek. A tüntetők erre idegesebbek lettek, egyre többször dobálták a rendőröket.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András elismerte, hogy ő is dobott füstbombát, mielőtt könnygázzal támadtak volna a rendőrök. Azt mondta, nem bán semmit, bizonyos esetekben ilyen eszközökhöz kell nyúlni a hatékony tiltakozáshoz.

Közben a tüntetés szervezői bemondták a téren, hogy a hivatalos tüntetés véget ért, de mindenki próbáljon meg békésen viselkedni.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A rendőrök és a parlamentbe vágyó tüntetők között megkezdődött a szokásos tolakodás is a Kossuth téri lépcsőkön, de nem sokkal később a tüntetők egy része a parlament déli kapujához vonult, ahogyan szerdán éjjel. A rendőrök ez idő alatt viszont benyomultak a térre, és elkezdték kiszorítani a tömeget az Alkotmány utca felé.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A tüntetők azzal is szórakoztak, hogy futva megindultak a parlament déli vagy északi bejárata felé, majd amikor a rendőrök indultak volna velük, visszamentek a tér középső részére.

A főkapunál többször könnygázaztak a rendőrök, az egyik löketből a 444 egyik helyszíni tudósítójának is jutott.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Fél 10-re a tár nagyobb része kiürült, a megmaradt tüntetőket körbevették a rendőrök. A sorfal előtt álló keményebb demonstrálók sokat füstbombáztak és nyomakodtak, erre minden esetben könnygáz volt a válasz.

A rendőrök a parlamenti lépcső mellett, az egyik oroszlánszobornál a könnygáz mellett már gumibotokat is bevetettek a tüntetők ellen, egy rendőr a földre is került.

A gumibot akkor került elő, mikor ki akarták emelni az egyik tüntetőt, akit a többiek védeni igyekeztek.

link Forrás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Este 10-re néhány százan maradtak a Kossuth tér közepén a rendőrsorfal előtt, köztük több ellenzéki politikus is az MSZP-ből, a Jobbikból és a Momentumból. A rendőrség bőven szórta a könnygázt az elől állókra, a tüntetők viszont füstbombákat használtak és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, üvegek és tojás is repült feléjük.

Fél 10 után a rendőrség bemondta, hogy aki még a téren van, és rendőröket dobál, bűncselekményt követ el. A tüntetők közül valaki a parlament egyik ablakát is betörte, a Momentum alelnökét, Donáth Annát pedig földre vitték és berántották a rendőrök, miután meggyújtott és a magasba emelt egy füstgránátot. A tüntetők erre elkezdték skandálni a nevét, majd megpróbálták kiszabadítani, eddig sikertelenül.

A momentumos tüntetők nem sokkal később elindultak a 10. kerület kapitányságra, ugyanis azt mondták nekik, hogy oda viszik Donáth Annát. A pár tucatnyi momentumos távoztával kb. 1000 tüntető maradt a Kossuth téren, immár gázmaszkos rendőrökkel szemben.

A rendőrség 11 óra tájban szűkíteni közte a tér köré vont kört, a tüntetők oszlatást emlegettek. A paprikasprayt fújó rendőröket egyre több tüntető hazaárulózta is.

A Donáth Annát kiszabadítani igyekvő momentumosok közben gyalog indultak a 10. kerületbe, a körúton lezártak egy sávot is, majd felszálltak egy buszra. A buszt rendőrautók kísérték.

A Kossuth téren a rendőrség újra felszólította a tüntetőket, hogy ne dobálják a rendőröket, mert ezzel bűncselekményt követnek el.

link Forrás

A Kossuth téren háromnegyed 12 körül a tüntetők betörték a parlament egy másik ablakát is. A rendőrség szerint két rendős sérült meg a téren.

A momentumosok közben megérkeztek a 10. kerületi kapitánysághoz, ahonnan élőben jelentkeztek be a Facebookon, azt mondták, hogy Donáth Annához még az ügyvédjét sem engedik be.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

A tömeg nagyobb része éjfél előtt nem sokkal spontán megindult az Alkotmány utcán el a Kossuth térről. Az utcán zengett a Mocskos Fidesz, sokan sípoltak és kiabáltak, kukákat vágtak a parkoló rendőrautókhoz.

A Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületébe megpróbáltak behatolni a tüntetők, a rohamrendőrök azonban épp időben érkeztek ahhoz, hogy ezt megakadályozzák. A minisztériumnál rövid dulakodás támadt.

link Forrás

A rendőrök itt is könnygázt fújtak, a parkoló autókhoz szorították a tüntetőket, néhányan láthatóan meg is sérültek.

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A megmaradt, kb. 1000 főnyi tüntető negyed 1-kor kiért a Szent István körútra, ahol rendőrautók kíséretében az Oktogon felé kezdtek vonulni, leállítva a forgalmat, Elegünk van szólamot skandálva. A körútra több rendőri kisbusz is érkezett, amikből rohamrendőrök szálltak ki.

A rendőrök a körúton több tüntetős is letepertek, a Nyugati-pályaudvarnál sorfalat álltak.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A rendőrsorfalnál itt is dulakodás támadt, a rendőrök ugyanis megpróbáltak átengedni egy buszt, ez azonban elsőre nem sikerült, mert kevesebben voltak jóval a helyszínen lévő tüntetőknél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.