Mégy a gyorséttermi kaja is egészségesebb annál, amit a brit éttermekben kínálnak

Túltömik vendégeiket a brit éttermek, derült ki egy, a British Medical Journalban megjelent kutatásból. Az egészségügyi szakértők ajánlása szerint egy főételnek legfeljebb 600 kalóriásnak kéne lennie, de a kutatók mérései szerint a brit éttermi koszt átlagosan 1033 kalóriás. Ennél még a gyorséttermi kaja is egészségesebb, mert bár az is 25 százalékkal táplálóbb a kívánatosnál, így is csak 751 kalóriásak átlagban.

Vizsgálatuk során a Liverpooli Egyetem kutatói 21 étterem és hat gyorsétteremlánc több mint 13500 fogását vizsgálták be. Mint írták, a cégek online elérhető kalóriatáblázatai alapján ezek közül minden tizedik nevezhető egészségesnek, vagy legalább 600 kalóriásnál kevesebbnek. A bevizsgált ételek fele ezernél is több kalóriát tartalmazott.

Kutatásaik alapján a hagyományos éttermek ötször akkora valószínűséggel kínáltak ezer kalóriásnál táplálóbb ételeket, mint a gyorséttermek. Eric Robinson, a kutatás vezetője ezt az eredmény "sokkolónak" nevezte, és még azt is hozzátette, hogy valószínűleg alábecsülték az éttermi koszt tápértékét, mivel az italok, előételek, desszertek és a köret kalóriaértékével nem is számoltak.

A kutatás megállapításai szerint a gyorséttermek közül a KFC ételei a legkalóriadúsabbak, átlagban 987 kalóriásak. A McDonald's, a BK és a Subway ételei átlagban nagyjából 700 kalóriásak. Az éttermekben kínált hamburgerekben átlag 414-gyel több kalória van, mint a gyorséttermi burgerekben, írták.

Robinson szerint nyilvánvaló, hogy az éttermeknek "felelőssebben kell cselekedniük, és csökkenteniük kell ételeik kalóriatartalmát". (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.