Mégy a gyorséttermi kaja is egészségesebb annál, amit a brit éttermekben kínálnak

ÉLET
2018 december 13., 12:39
comments 168

Túltömik vendégeiket a brit éttermek, derült ki egy, a British Medical Journalban megjelent kutatásból. Az egészségügyi szakértők ajánlása szerint egy főételnek legfeljebb 600 kalóriásnak kéne lennie, de a kutatók mérései szerint a brit éttermi koszt átlagosan 1033 kalóriás. Ennél még a gyorséttermi kaja is egészségesebb, mert bár az is 25 százalékkal táplálóbb a kívánatosnál, így is csak 751 kalóriásak átlagban.

Vizsgálatuk során a Liverpooli Egyetem kutatói 21 étterem és hat gyorsétteremlánc több mint 13500 fogását vizsgálták be. Mint írták, a cégek online elérhető kalóriatáblázatai alapján ezek közül minden tizedik nevezhető egészségesnek, vagy legalább 600 kalóriásnál kevesebbnek. A bevizsgált ételek fele ezernél is több kalóriát tartalmazott.

Kutatásaik alapján a hagyományos éttermek ötször akkora valószínűséggel kínáltak ezer kalóriásnál táplálóbb ételeket, mint a gyorséttermek. Eric Robinson, a kutatás vezetője ezt az eredmény "sokkolónak" nevezte, és még azt is hozzátette, hogy valószínűleg alábecsülték az éttermi koszt tápértékét, mivel az italok, előételek, desszertek és a köret kalóriaértékével nem is számoltak.

A kutatás megállapításai szerint a gyorséttermek közül a KFC ételei a legkalóriadúsabbak, átlagban 987 kalóriásak. A McDonald's, a BK és a Subway ételei átlagban nagyjából 700 kalóriásak. Az éttermekben kínált hamburgerekben átlag 414-gyel több kalória van, mint a gyorséttermi burgerekben, írták.

Robinson szerint nyilvánvaló, hogy az éttermeknek "felelőssebben kell cselekedniük, és csökkenteniük kell ételeik kalóriatartalmát". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.