Újságírókat tartóztattak le Jordániában, amiért ráphotoshopolták a sószóró török mémszakácsot Az utolsó vacsorára

Szombaton a jordániai Al Wakeel weboldalon megjelent egy photoshopolt kép, amin Leonardo da Vinci Philippe de Champaigne Az utolsó vacsora című freskójára szerkesztették rá a mémmé vált török szakácsot, aki furcsán szórja a sót, őt:

Ebből lett ez:

A képből kisebb vita alakult ki a jordániai interneten, és végül a weboldal tulajdonosát és egy szerkesztőt is a vallási élet megsértésével vádolták meg.

December 10-én mindkettejüket őrizetbe vették és kikérdezték. Mohammed al-Wakeel, a tulajdonos elnézést kért, eltávolíttatta a képet az oldalról, és azt mondta, a hibáért egy újonc szerkesztő a felelős. Mindketten őrizetben maradtak, hat hónaptól 3 évig terjedő börtönre számíthatnak. (Grub Street)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.