Újságírókat tartóztattak le Jordániában, amiért ráphotoshopolták a sószóró török mémszakácsot Az utolsó vacsorára

Szombaton a jordániai Al Wakeel weboldalon megjelent egy photoshopolt kép, amin Leonardo da Vinci Philippe de Champaigne Az utolsó vacsora című freskójára szerkesztették rá a mémmé vált török szakácsot, aki furcsán szórja a sót, őt:

Ebből lett ez:

A képből kisebb vita alakult ki a jordániai interneten, és végül a weboldal tulajdonosát és egy szerkesztőt is a vallási élet megsértésével vádolták meg.

December 10-én mindkettejüket őrizetbe vették és kikérdezték. Mohammed al-Wakeel, a tulajdonos elnézést kért, eltávolíttatta a képet az oldalról, és azt mondta, a hibáért egy újonc szerkesztő a felelős. Mindketten őrizetben maradtak, hat hónaptól 3 évig terjedő börtönre számíthatnak. (Grub Street)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.