A Nyugatinál csaptak össze a tüntetők a rendőrökkel

POLITIKA
2018 december 13., 23:35
comments 249

Csütörtökön éjfél előtt nem sokkal a túlóratörvény ellen tiltakozó tömeg a Kossuth tértől megindult az Alkotmány utcán a Nyugati-pályaudvar felé. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületébe megpróbáltak behatolni a tüntetők, a rohamrendőrök azonban épp időben érkeztek ahhoz, hogy ezt megakadályozzák. A minisztériumnál rövid dulakodás támadt.

link Forrás

A rendőrök itt is könnygázt fújtak, a parkoló autókhoz szorították a tüntetőket, néhányan láthatóan meg is sérültek.

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A megmaradt, kb. 1000 főnyi tüntető negyed 1-kor kiért a Szent István körútra, ahol rendőrautók kíséretében az Oktogon felé kezdtek vonulni, leállítva a forgalmat, Elegünk van szólamot skandálva. A körútra több rendőri kisbusz is érkezett, amikből rohamrendőrök szálltak ki.

A rendőrök a körúton több tüntetőt is letepertek, a Nyugati-pályaudvarnál sorfalat álltak.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A rendőrsorfalnál itt is dulakodás támadt, a rendőrök ugyanis megpróbáltak átengedni egy buszt, ez azonban elsőre nem sikerült, mert kevesebben voltak jóval a helyszínen lévő tüntetőknél.

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A tüntetők ezután tovább vonultak az Oktogon felé, kukákat borogatva (ezek többségét más tüntetők visszatették a helyükre). Az Oktogonnál nagyobb létszámú rendőrcsoport várta őket, de innen is továbbmentek a körúton.

A Király utca környékén a rendőrök kettéválasztották a tömeget, megpróbáltak oszlatni, egyre kisebb csoportokra bontották a tüntetőket, a rendőrség itt komoly erőket mozgósított.

photo_camera Fotó: Kiss Bence

A Momentum közben a kőbányai kapitányság előtt tüntetett, itt tartják fogva Donáth Annát, akit a Kossuth térről vittek el. A Momentum szerint a rendőrség nem akarja beengedni hozzá az ügyvédjét sem.

A körúton a rendőrök háromnegyed 1-re egy gyors akcióval gyakorlatilag teljesen feloszlatták a tömeget, nem csoda, rengetegen voltak.

photo_camera Ez a tüntető egy rendőrautó visszapillantóját törte le, mielőtt leteperték Fotó: Halász Júlia

Sok tüntető, akit a rendőrök körbezártak, inkább beült valamelyik körúti kocsmába.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444
photo_camera Fotó: Kiss Bence

A körút melletti járdák azonban hosszan megteltek külön-külön kisebb körülvett tüntetőcsoportokkal.

A rendőrség körülzárja a tüntetők kisebb csoportján a Nagykörúton a december 13-i tüntetés után.
photo_camera Fotó: Kiss Bence
photo_camera Fotó: Halász Júlia

Hajnali 1 táján az MSZP-s Kunhalmi Ágnes megérkezett a 10. kerületi rendőrségre, ahol néhány tucat momentumos várja a Kossuth térről elvitt alelnöküket, Donáth Annát, akihez még mindig nem engedtek ügyvédet. Kunhalmi parlamenti képviselőként bemehetett a kapitányságra, nem tudni, mit sikerül elintéznie, de a momentumosok azt mondják, ők maradnak, amíg Donáthot ki nem engedik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.