Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította Ádert, hogy küldje vissza a különbíróságok felállításáról szóló törvényt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása miatt.

Miután a Parlament Fidesz-KDNP-s kétharmados többséggel megszavazta a különbíróságok felállítását, a biztos felszólította a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője kezet fog az EBESZ miniszteri tanácsának bázeli tanácskozásán 2014. december 3-án.Fotó: Kovács Márton/KKM/MTI/MTVA

Dunja Mijatovic közölte: komoly kérdéseket vethet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a törvény értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Azt is írta, hogy sajnálatos, hogy a magyar kormány és a Parlament nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét a kérdésben, és hogy a témáról a nyilvános konzultáció az országban nagyon korlátozott volt.