Csak jobbra vezet út Merkel utódjának

külföld
2018 december 14., 04:55
comments 109

Ha csak hajszálnyival is, de Annegret Kramp-Karrenbauert választotta meg elnökének a német kormányt vezető CDU a párt hétvégi hamburgi kongesszusán. Az eddigi főtitkár, Saar-vidék egykori tartományi miniszterelnöke 999 küldött 517 szavazatát húzta be, és 25 szavazattal a legyőzte fő ellenlábasát, a párt jobbszárnyát képviselő Friedrich Merz-et.

A tisztújításnak az adott tétet, hogy október végén a CDU nagyot bukott a hesseni tartományi választáson, Angela Merkel pedig bejelentette, 13 év után nem indul újra a pártelnökségért. Merz régi ellenlábasa Merkelnek, politikai pályája elején épp a későbbi kancellár fosztotta meg a CDU frakcióvezetésétől, vasárnap így túlzás nélkül 25 küldött szavazatán múlt a német kormány megmaradása. 

Merkel év eleje óta készült arra, hogy előbb-utóbb átadja hatalmat a pártban és kormányon egyaránt: februárban kifejezetten azért hívta Berlinbe, és tette meg párttitkárnak Kramp-Karrenbauert, hogy feépítse utódaként. A CDU népszerűségének hirtelen visszaesése, és az időközi választások rossz eredményei miatt erre nem jutott idő, de a hirtelen jött választáson végül így is az általa támogatott Kramp-Karrenbauer futott be.

A CDU-CSU-SPD kormánynak így van esélye kitölteni 2021-ig szóló mandátumát, a szoros eredmény viszont azt is jelzi, hogy a konzervatív tábor Németországhoz hasonlóan megosztottabb mint valaha - még úgy is, hogy veresége után Merz és az első körben kiesett Jens Spahn is egységre szólította fel a küldötteket.

Az sem jó jel, hogy folyamatosan zuhan a koalíciós partner SPD népszerűsége - történelmi 15 százalékra estek vissza - és ha a szocdemek egy ponton a kilépés mellett döntenek, kizárt, hogy egy új koalíció Merkelnek ismét bizalmat szavazz. Ha ez nem lenne elég, a CSU-t is belső feszültségek terhelik, miután a párt 50 év óta legrosszabb eredményét érte el az időközi tartományi választáson, Horst Seehofer elnök januárban távozik a bajor testvérpárt éléről. 

A CDU-t az tarthatja hatalomban, hogy egyelőre nem látszik, ki nyerne a bukásával,a politikai krízisből profitáló Zöldek és a szélsőjobboldali AfD között nincs párbeszéd, a szélsőjobbal senki nem lépne koalícióra, és a baloldal sem látszik kormányképesnek. Az új pártok előretörése és a hagyományos erők hanyatlása alapján Németország nagy politikai átalakulás előtt áll, de Kramp-Karrenbauer győzelmével a 2021-ig tartó ciklust alighanem kihúzza a koalíció.   

Merkelebb a Merkelnél?

Angela Merkel kancellár, Ralph Brinkhaus CDU-frakcióvezető, és Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt új elnöke 2018. december 11-én a Bundestagban
photo_camera Angela Merkel kancellár, Ralph Brinkhaus CDU-frakcióvezető, és Annegret Kramp-Karrenbauer, a párt új elnöke 2018. december 11-én a Bundestagban Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

Merkel keserves munkával kormányozta centrumba a CDU-t, és nyert meg olyan liberális vagy épp balos ügyeket, mint a sorkötelezettség eltörlése, a minimálbér bevezetése. Eleinte nyitott bevándorláspolitikája mellé is többséget tudott állítani, és a melegházasságot ugyan nem támogatta, azzal, hogy frakciója lelkiismeretére bízta a döntést, nem állt útjába az elfogadásnak. 

Hiába ostromolták ideológiai kérdésekben, gazdaság- és külpolitikája a 2000-es évek végére Európa élére vezette Németországot, és stabilizálta hatalmát.

"A tény, hogy egy nő vált egy másik nőt egy olyan párt élén, amit fél évszázadon keresztül csak férfiak vezettek, mutatja, milyen sikeresen modernizálta Merkel a CDU-t" 

- állapítja meg találóan a Spiegel elemzése. A Welt publicistája, Alan Posener szerint ennél is figyelemreméltóbb, hogy először a CDU történetében egy vezető ki tudta jelölni és meg tudta választatni saját utódát. A migrációs feszültségek és a választási vereség utáni hirtelen népszerűségesés viszont azt mutatta, hogy 

Merkel politikája elfáradt, és új politikai korszak kopogtat a CDU ajtaján. Kérdés, hogy a "Mini-merkelnek" csúfolt, hasonlóan racionális és pragmatikus politikusként számon tartott Kramp-Karrenbauer képes lesz-e arra, hogy kifelé is megújítsa a pártot. 

Kramp-Karrenbauer, aki a protestáns, kelet-német Merkellel szemben egy nyugati kisváros katolikus családjából származik, már korábban arról beszélt, hogy konzervatívabb társadalompolitikát képzel el elődjénél. Megválasztása előtti beszédében azt ígérte, új impulzusokat ad a pártnak és vissza fogja szerezni azokat a milliókat, akiket elszipkázott tőlük az AfD. 

Látványosan igyekezett megkülönböztetni magát a kancellártól. egyenesen kikérte magának, hogy a kancellár juttatta az elnöki székbe. Amikor erről kérdezték, Kramp-Karrenbauer azt mondta: 56 éves, 18 éve van vezetői pozícióban, 2011 óta tartományi miniszterelnökként több kampány vezetett és megnyert, ellentétben például a vezető tisztséget sosem viselő Merz-el - azaz nem ajándékként kapta a voksokat, eredményei miatt vezetheti a pártot. 

Tény, hogy míg Merkel a rendszerváltás után, a keletnémet Demokratischer Aufbruch és a CDU egyesülésével két év alatt elnökhelyettes lett a pártban, szinte rögtön Helmut Kohl bizalmasa lett és tizenkét év után elnöknek választották, Kramp-Karrenbauernek 27 év párttagság, és nyolc különböző tisztségen át vezetett az út a csúcsig. Túlzás lenne állítani, hogy ölébe pottyant a karmesteri pálca. Most az a kettős feladat vár rá, hogy 

egyszerre támogassa a Merkel-kormányt, de fogalmazzon meg mégis valami újat elődjével szemben, és állítsa meg az AfD erősödését az országi keleti részében. És közben újra kell fogalmaznia a CDU küldetését is, mert jövőre nagy valószínűséggel őt választja meg kancellár-jelöltjének a konzervatív párt. 

Csak jobbra vezet út 

Annegret Kramp-Karrenbauer jelölti beszéde közben a CDU 2018 decemberi tisztújító kongresszusán
photo_camera Annegret Kramp-Karrenbauer jelölti beszéde közben a CDU 2018 decemberi tisztújító kongresszusán Fotó: Malte Ossowski/SVEN SIMON/Picture-Alliance/AFP

A CDU a tavalyi szövetségi választást is csak úgy tudta megnyerni, hogy egyébként 8 százalékpontot bukott 2013-hoz képest. A párt népszerűsége azóta csak tovább zuhant, alig bő 25 százalék szavazna most újra a CDU-ra, ami nagyjából azt jelenti, hogy öt év alatt a tábor több mint negyedelemorzsolódott, a szélsőjobboldal pedig a semmiből 15 százalékig rakétázott fel. 

Kramp-Karrenbauer követni fogja Merkel pragmatikus gazdaságpolitikáját, és inkább társadalmi-politikai kérdésekben próbálja visszaszerezni a jobbszélhez távozott szavazókat.2015-ben még támogatta Merkel nyitott bevándorláspolitikáját, de a Merkel-kormány hátralévő éveiben ezen a területen szemléletváltásra lehet számítani, ha nem meggyőződés, akkor politikai számítás miatt, a kötelező kvóta elvetése  pedig ennek első lépése lehet. 

Az elemzők többsége egyetért abban, hogy ugyan a Zöldek megerősödésével nem csak jobbról vesztett szavazatokat a párt, mégis csak jobbra vezet út „AKK-nak”: a Merzre szavazók többsége is ezt várja tőle és a politikai realitás is ezt követeli. 

"Munkacsoportot akarok létrehozni a bevándorlás és biztonságpolitika kérdésében a migráció kritikusaival és folyamatosan egyeztetni arról, milyen konkrét lépésekkel haladhatunk előre. Erre építjük majd az EP-kampányunkat is" - mondta a Bildnek vasárnap Kramp-Karrenbauer, aki ragaszkodik hozzá, hogy az országba érkezők megtanuljanak németül és hogy a büntetett előéletű bevándorlókat kitoloncolják. 

Kramp-Karrenbauer emellett olyan kényesebb, szociális ügyekben lépegethet még el középről jobb felé mint az abortusz szigorúbb szabályzása; a melegházasságot is ellenzi, de abban a kérdésben Németország már döntött. Más társadalmi kérdésekben (mint például a női kvóta) szabadelvűbb álláspontot képvisel.  

Kramp-Karrenbauer aligha konfrontálódik majd Merkellel, de erre nem is lesz szükség, egyszerűen mert az utód építkezése egyben a kancellár érdeke is. Az új pártelnöknek három éve lesz arra, hogy felkészüljön a kancelláriára, addig viszont rá vár a feladat, hogy a párton belül kell rendet tegyen. 

És ez nem lesz könnyű, mert a keletnémet gyökerekkel rendelkező Merkel beágyazottsága és népszerűsége is kellett ahhoz, hogy az elmúlt években a CDU ne zuhanjon össze, és veszítse el vezető pozícióit a keleti tartományokban. Az AfD egyes keleti régiókban már olyan erős, hogy vannak CDU-szervezetek, ahol hatalomátvételtől tartva már a koalíció gondolatával foglalkoznak. Az új elnöknek me kell húznia a vonalat, mert ha a párt széle kokettálni kezd az AfD-vel, az akár rövidúton is a CDU szakadásához vezethet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.