TASZ: Okkal feltételezhető, hogy a rendőrség ártatlan embereket is eljárás alá vont

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civilszervezet közölte, hogy egyelőre kizárólag rendőri tanúvallomások szólnak a hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt tüntetők ellen, akiket a TASZ ügyvédei védenek.

Közölték, hogy várhatóan már a héten bíróság elé állítják a csütörtök óta őrizetben tartott demonstrálókat.

Azt írják, hogy miközben a sajtóbeszámolók alapján valóban voltak olyan tüntetők, akik jogsértéseket követtek el, okkal feltételezhető, hogy a rendőrség ártatlan embereket is eljárás alá vont.

Több őrizetbe vett tüntető kért ügyvédi segítséget a TASZ-tól. Az ügyfelek többségét azzal gyanúsítják, hogy rendőrök ellen követtek el erőszakot, megütötték vagy megrúgták őket, egyiküket pedig azzal, hogy kirívóan közösségellenesen viselkedett, de ők ezt mind tagadják. Köztük vannak olyanok is, akik nem vettek részt a tüntetésen, kutyát sétáltattak vagy szórakozóhelyről mentek hazafelé, most viszont garázdasággal vádolják őket.

Fotó: Kiss Bence/444

A TASZ kéri, hogy azok, akik szemtanúi voltak előállításoknak, illetve videójuk van ilyen eseményről, jelentkezzenek a tasz@tasz.hu címen, főleg a szerda éjjel 23:20 körüli „szánkóoltás” során keletkezett bizonyítékokra van szükség.

A TASZ többek között a 2006. szeptember 18-21. között és október 23-án történtek miatt indult büntetőeljárásokban a mostanihoz hasonlóan erőszakos cselekményekkel vagy garázdasággal megvádolt tüntetők védelmét látta el, akkor az eljárások legfőbb tapasztalata az volt, hogy a rendőrök sokszor rendbontásban részt nem vevő fiatalokat is elfogtak, és bizonyítékok nélküli gyanúsítás alapján indítottak ellenük eljárást.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.