Az igazoltató rendőröket filmezte, rögtön ezután bevitték és rabosították

POLITIKA
2018 december 15., 06:46

A Kossuth téren zajló tüntetések első estéjén, szerdán sétált haza egy baráti találkozóról Horváth Kristóf, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekar tagja. Ekkor zajlott éppen a Kisüzemben a rendőrségi igazoltatás, Horváth pedig ezt látva odament a hely elé, és Instagramon élőben kezdte el közvetíteni az eseményeket. 

Mint a hvg.hu-nak elmesélte, az egyik rendőr ezt nehezményezte, és kérte, hogy tegye le a telefont, de Horváth azzal válaszolt, hogy szerinte ilyen helyzetben lehet videózni. Ennek ellenére végül eltette a telefont, de a bonyodalmak csak ekkor történtek: 

„Miután eltettem a telefont, igazoltattak, utána pedig mondták, hogy bevisznek és szálljak be a rendőrautóba. A praktikusan feltett kérdésekre, miszerint miért visznek el, hova, miért kell kikapcsolnom a telefont, kategorikusan agresszív és megfélemlítő válaszok jöttek. Konkrét információt semmiről nem kaptunk. Fogalmam sincs milyen személyi jogok illetnek meg egy ilyen esetben, de ha tudtam volna, akkor sem találtam volna egyenrangú beszélgetőpartnerekre a rendőrökkel.” – mesélte el a lapnak. 

Horváthot a 11. kerületi rendőrkapitányságra vitték, telefonálni nem engedték, és azt sem mondták meg neki, hogy miért van benn. Egy kontaktszemélyt adhatott meg, akit majd értesítenek. 

„Arra a kérdésre, hogy meddig tartanak bent, annyit mondtak, hogy 12 vagy 15 órán keresztül van rá lehetőségük. Ami problémásabb volt, hogy a zárkában nem működött a vízcsap, illetve a földön volt egy lefolyó, de nem tudtam eldönteni, ez mosdónak számít-e. Többször kopogtam az ajtón, hogy szeretnék kimenni inni egy pohár vizet és mosdóba, de tízből kilencszer nem érkezett válasz. Egyszer kinyitották az ajtót, de akkor azt mondták, hogy mivel kint még nekik jegyzőkönyvezni kell embereket, most nem tudnak velem foglalkozni. Még az elején kérdezték, hogy dohányzom-e, mert ha igen, akkor majd kimehetek cigizni. Erre nem került végül sor, pedig ezt is jeleztem az ajtó túloldaláról, hogy szívesen elszívnék egy cigit. Egyszer kimehettem mosdóba és ihattam vizet, de mondjuk körülbelül a huszadik próbálkozás után volt ez” – mondta el a hvg.hu-nak a zenész. 

Mint mondta, végig direkt nagyon kedves hangnemben próbált kommunikálni a rendőrökkel, de ez nem sokat ért, mert általában választ sem kapott. Hajnali kettőtől reggel fél hétig volt benn, majd felvitték egy nyomozóhoz, akivel egy órát beszélgettek. Ekkor derült ki nagy nehezen, hogy garázdasággal vádolják, a rendőrség szerint ugyanis éjjel fél 2-kor kukákat borogatott a Szabadság téren. Ami Horváth szerint egyáltalán nem igaz, még a tér közelében sem volt. 

A rendőröknek erről állítólag van erről egy videófelvételük. „Szívesen megnézném, kire hasonlítok” – mondta erről Horváth, akit rabosítottak és ujjlenyomatot is vettek tőle. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.