Ismét egy saját internet létrehozásán dolgoznak Moszkvában

Orosz törvényhozók újra nekifogtak, hogy megvalósítsák a Kreml régóta dédelgetett álmát, egy saját, orosz internet létrehozását. A rendszer sokban hasonlítana a kínai modellre, azaz egy zárt, a globális internetről leválasztott megoldásban gondolkodnak.

A parlamenti munkacsoportot az az Andrej Klishasz vezeti, aki a héten adott be egy javaslatot arról is, hogy meg lehessen büntetni azokat, akik online felületeken "tiszteletlen" véleményt fogalmaznak meg az állammal szemben. De a munkában részt vesz az üzletember/politikus Andrej Lugovoj is, aki a KGB-ből érkezett egy biztonsági cég élére, és a britek őt gyanúsítják Alekszandr Litvinyenko megmérgezésével, ugyanakkor Oroszország évek óta nem hajlandó kiadni őt. 

Az orosz parlament korrupcióellenes bizottságát is vezető LugovojFotó: Vladimir Fedorenko/Sputnik

A hivatalos magyarázat a kezdeményezésre az, hogy ha az ország konfliktusba keveredne az Egyesült Államokkal, akkor az amerikaiak levághatnák az oroszokat rengeteg szerverről, ezzel súlyos károkat okozva. A felvetés kritikusai szerint viszont az orosz politikusok elsősorban egy még jobban cenzúrázott és ellenőrzött rendszert akarnak, amit teljesen az irányításuk alatt tarthatnak. Az internet állami ellenőrzés alá terelésére már eddig is komoly lépések történtek az országban. 

Egy saját, független internet létrehozása régóta visszatérő vágy Moszkvában: 2014-ben vizsgálták először, mi történne, ha az USA lekapcsolná az országot a szervereiről, és az orosz oldalak rendkívül sérülékenynek mutatkoztak. 

Ahogy a Bell megjegyzi, ugyan Lugovoj és Klishasz vezette képviselői csoport nem tűnik túlságosan hozzáértőnek, munkájuk létezése a bizonyíték arra, hogy Moszkvában nem engedték el ezt a témát, és továbbra is komoly szándék mutatkozik egy külön hálózat megalkotására.