Megalakult a Moszkvától független, önálló ukrán ortodox egyház

külföld
2018 december 15., 21:21
comments 148

„A mai nap úgy kerül be a történelemkönyvekbe, mint szent nap... az Oroszországtól való végső függetlenség napja”

- mondta Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi Zsófia székesegyház előtt összesereglett híveknek. Az új ukrán ortodox egyházat egy „Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka nélküli egyháznak” nevezte, olyannak, amelyben „nem imádkoznak az orosz vezetésért és az orosz hadseregért”. A lelki függetlenség nemzetbiztonsági kérdés - tette hozzá.

Porosenko elnök a szinóduson
photo_camera Porosenko elnök a szinóduson Fotó: MYKHAYLO MARKIV/AFP

Aki nem követte szorosan az ortodox hitélet alakulását az elmúlt években és évszázadokban, abban joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres az ukrán elnök egy egyházi gyűlésen? És mi köze az ortodox egyháznak a nemzeti függetlenséghez? És Putyinhoz? És a hadsereghez és a nemzetbiztonsághoz?

Ez részben történelmi kérdés: a szovjet időkben az ukrán ortodox egyházat Moszkvából irányították, de ahogy megromlott a viszony, 1992-ben kivált a kijevi patriarkátus a Moszkvából irányított szervezetből, majd Makarij metropolita is létrehozott egy saját ukrán egyházat. A szakadást azonban Moszkva nem ismerte el, kiátkozták őket.

Putyin elnök és Kirill pátriárka a nemzeti egység napján a Vörös téren
photo_camera Putyin elnök és Kirill pátriárka a nemzeti egység napján a Vörös téren Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A feszültség nyilván fokozódott, miután Putyin 2014-ben elfoglalta a Krímet, Oroszország és Ukrajna pedig nekilátott egy azóta is tartó, véres háborúnak. Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak. A konstantinápolyi szinódus - egy 1618-as döntését felülírva - októberben kimondta, hogy az ukrán ortodox egyház autokefál, azaz független, és a kijevi pátriárka vezetése alatt áll. 

A konstantinápolyi pátriárkát az ortodox keresztények nem tekintik a pápához hasonló vezetőnek, elvben ugyanis minden külön állami egyházat vezető pátriárka jogai egyenlőek. A konstantinápolyi mindazonáltal a legnagyobb múltú és legtekintélyesebb, az orosz egyház viszont messze a legnépesebb. Kirill moszkvai pátriárka az ukránokat függetlenítő döntés után 

bejelentette az egyházszakadást, vagyis hogy Moszkva elvágja a kapcsolatot Konstantinápollyal.

photo_camera Jepifanyij metropolita Fotó: MYKHAYLO MARKIV/AFP

A december 15-én a Zsófia székesegyházban tartott egyházegyesítő gyűlésen három ukrán ortodox egyház 

megválasztotta „Kijev és egész Ukrajna” metropolitájának Jepifanyijt.  

Aki megválasztása utáni első beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új egyház kapui mindenki számára nyitva állnak, aki csatlakozni kíván hozzá. 

Moszkva megtiltotta az alá tartozó ukrán ortodox egyház papjainak, hogy részt vegyenek a szertartáson. Kirill pátriárka attól tart, hogy ukrajnai templomait elkobozzák, és felhívást intézett a világ vezetőihez, hogy védjék meg a papjait az üldöztetéstől. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.