Nem sokat vesződtek a rendőrök az indoklással, amikor 30 órára begyűjtötték az embereket a Klauzál térről

bűnügy
2018 december 16., 08:21
comments 361

A szerdai tüntetés után, csütörtökre virradóra a rendőrség több embert is előállított a Klauzál tér és a Dob utca sarkán tartott igazoltatások után. De az nem igazán világos, mi alapján válogatták ki az embereket: volt köztük, aki csak a tüntetőkkel vonult a Kossuth térről, más a tüntetésen sem járt, csak éppen az igazoltatásoknál lépett ki a sarki kocsmából egy cigire, de az Indexnél egy olyan férfi is jelentkezett, aki azért akadt bele a rendőrsorfalba, mert épp arra sétáltatta a kutyáját, mégis ugyanúgy bevitték két napra a többiekkel együtt.

Bonifác* a 444-nek arról számolt be, hogy a szerda esti tüntetés után a négy külföldi lakótársával vonult a Klauzál téren, amikor megállították a rendőrök. Mivel a nyelvi korlátok miatt az ismerőseivel a rendőrök nehezen értettek szót, őket az igazoltatás után elengedték, vélhetően nem akartak vesződni a tolmáccsal. Bonifácot azonban bevitték a X. kerületi rendőrkapitányságra, és több mint 30 órán át bent tartották. Mivel azonnal kikapcsoltatták a telefonját, ahogy beült a rendőrautóba, a hozzátartozóit sem tudta értesíteni, csak egy telefonos elérhetőséget adhatott meg a rendőröknek. Szerencsére az elengedett külföldi lakótársai el tudták mondani az ismerőseinek, mi történt vele, végül pedig a barátnője nyomozta ki, hova vitték.

Ugyanígy járt Balázs is, aki hiába adta meg az édesanyja elérhetőségét a rendőröknek, azok nem tudták elérni. Így a családja csak azért tudhatta, hová tűnt, mert az egyik ismerőse kiszúrta az egyik élő közvetítésben, és szólt nekik.

link Forrás

Mindannyiukat a X. kerületi rendőrkapitányság előállító termébe szállították. Mivel ez nem egy rendes fogda, csak két paddal felszerelt 4x4-es szoba, a törvény szerint legfeljebb 8+4 órán át tarthatnák itt őket. Ennek ellenére Bonifác 30, Balázs pedig 34 órát töltött el itt öt másik emberrel együtt, mielőtt a fogdára szállították volna őket. Ha vécére akartak menni vagy szomjasak voltak, külön jelezniük kellett az őröknek, a padon pedig aludni sem lehetett rendesen. Bonifác arra panaszkodott, hogy tele van csípésekkel, amiket az előállítóban lakó pókok és ágyi poloskák okoztak neki. Végül csak péntek délelőtt szállították át őket a fogdába, ahol már jobbak voltak a körülmények. Innen csak péntek este szabadultak. 

De a kétnapos procedúrán ugyanúgy végig kellett mennie annak is, aki még a tüntetésen sem volt, csak a kutyáját sétáltatta az igazoltatásnál vagy rosszkor ment cigizni. Mindannyiukat azzal gyanúsították, hogy megzavarták a közrendet és csoportos garázdaságot követtek el, pedig elmondásuk szerint csak a tömegből nézték, ahogy egyesek szerda este randalírozni kezdtek. Vasárnap derül ki, hogy vádat emelnek-e ellenük. 

A TASZ szakértője a Klauzál téri előállításokkal kapcsolatban az Indexnek azt mondta, súlyos szabálysértésnek tartja, hogy valakit alapos indok nélkül állítanak elő, majd súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják meg és őrizetbe veszik. Emiatt akár panasszal is lehet élni. 

*Az érintett kérte, hogy a nevét változtassuk meg a cikkben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.