Corbyn arra kérte Mayt, kérjen bizalmi szavazást maga ellen a képviselőházban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn kezdeményezte Theresa May miniszterelnöknél, hogy adja meg a lehetőséget az angol képviselőház képviselőinek eldönteni, hogy megbíznak-még benne miniszterelnökként azok után, hogy a Brexit-megállapodásról történő szavazást ismét eltolták, és már január közepére halasztották. 

Jeremy CorbynFotó: PAUL ELLIS/AFP

May azért halasztotta el a legutóbbi szavazást, mert nem lett volna meg a többsége saját pártjában sem, ahol így is éppen csak túlélt egy bizalmi szavazást. A Brexit menetrendje szerint a londoni képviselőknek január 21-ig kellene szavazni.

May-nek ettől még nem kötelessége kérni a szavazást karácsony előtt, a Munkáspárt szerint viszont ennek megkerülése is csak azt bizonyítaná, hogy már a miniszterelnök sem bízik a parlament támogatásában. 

Corbyn arról beszélt hétfő este, hogy a Brexit-szavazás további halasztása elfogadhatatlan, a bizalmatlansági indítvány pedig kifejezetten azt célozza, hogy megsürgessék a Brexit-szavazást.  Corbyn beszéde után May azonnal felállt és kivonult a házból. 

A miniszterelnöknek nem kell azért azonnal megremegnie a javaslattól, kritikus Tory-csoportok is támogatják őt a Munkáspárttal szemben, az euroszkeptikus konzervatívok és az unionisták is jelezték, hogy nem hajlandóak ebben a kérdésben Corbynnal szavazni. (Guardian)