Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak egy CEU-s diákot, 2-8 évet kaphat

bűnügy
2018 december 18., 13:20
comments 411


Négy másik tüntetővel együtt csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsít a rendőrség egy 32 éves kanadai-belga állampolgárságú diákot, aki részt vett a szerdai túlóratörvény elleni tüntetésen. A rendőrség azt állítja, hogy Adrien a rendőrök felé rúgott, és bal kezével ütött is, az érintett viszont ezt tagadja.

Adrient azután emelték ki a tömegből, hogy valakik jóval a hivatalos tüntetés vége után, valamivel éjfél előtt meggyújtottak egy szánkót a Parlament oldalán felállított karácsonyfa mellett. A rendőrök nem sokkal ezután, 23:40 környékén felszólítás nélkül betörtek a tüntetők közé, hogy hozzáférjenek a lángoló szánkóhoz. Hirtelen tömegjelenet alakult ki, többen a megnyílt sorfal mögé zuhantak.

A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkót
photo_camera A kép bal szélén, a parlament délkeleti sarkában az ország karácsonyfája, ettől nem messze gyújtott fel egy csoport egy szánkót Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Adrien azt mesélte a 444-nek, épp háttal állt a rendőröknek, amikor megindultak, a nyomás hatására elveszítette egyensúlyát, próbált megkapaszkodni, és végül bezuhant a rendőrsorfal mögé. Az intézkedő rendőrök ezután kiemelték és elvitték. Az éjszakát egy fogdában töltötte, valahol az Örs vezét terétől nem messze. Csoportos hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják, 2-8 évet kaphat.

A Mérce élő közvetítésén Adrien többször is feltűnik a rendőrsorfal mellett, de nem a tűz közvetlen közelében:

link Forrás


A felvételen az 56. perctől már ég a szánkó, a tömött sorokban sorakozó készenlétisek még állnak. A kép jobb sarkában, közvetlen a sorfal előtt 56:38-nál bukkan fel Adrien, és aztán még párszor homályosan bevillan. Fekete sapkában van és szemüvegben:

photo_camera Fotó: Mérce FB / screenshot


25-30 másodperccel később a tömegből már valaki figyelmeztet a kitörésre. Nem sokkal ezután Adrien jobb oldalán törnek ki a rendőrök, hogy hozzáférjenek a szánkóhoz.

Valószínűleg Adrien látszik nem sokkal később, egy 57.28-nál készült pillanatfelvételen is. A felvétel alapján nem a szánkó közelében van, hanem már a rendőrsorfal közepére sodródott. A rendőrök már épp elkapják, rúgás itt nem látszik. Másodpercekkel később őrizetbe veszik:

photo_camera Fotó: Mérce FB / screenshot

A TASZ ügyvédje, az Adrient képviselő Nehéz-Posony Kata elmondta, hogy jelenleg is több felvételt elemeznek és tanúkat keresnek, akik bizonyítani tudják, hogy Adrien semmilyen erőszakot nem követett el, és végképp nem csoportosan.

Elmondása szerint Adrien nem ismeri a másik négy embert, akiket vele együtt az incidens után bevittek a rendőrök, viszont ugyanabban a cellában töltötték az éjszakát. A kézhez kapott dokumentumokból a megállapították, hogy mindannyiukat ugyanazzal gyanúsítják: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek.

Az ügyészség gyorsított eljárásban akarta tárgyalni az ügyet, de alighanem belátták, hogy nem elég egyszerű megítélésű az ügy, és nem áll rendelkezésre elegendő egyértelmű bizonyíték, így ettől eltekintettek. Nehéz-Posony Kata egyébként is kezdeményezte volna, hogy engedjék el Adrient. Végül pénteken késő délután, két éjszaka után elengedték, szabadlábon védekezhet. Adrien azt mondta, hogy a fogdában korrektül bántak vele.

Pár napja a kormánypárti média már felkapta Adrien ügyét. Az Origo azt írta, „szemtanúk szerint szerdán többször is megütötte a rendőröket. Őrizetbe vétele már a bűnismétlés veszélye miatt is szükségszerű lépés. Adrien Beauduin a beszámolók szerint többször megütötte az egyenruhásokat”. A hallgató ezt tagadja, se a gyanúsított se védője nem tud arról, hogy a rendőrségnek bármilyen bizonyítéka volna arról, hogy Adrien rúgott és ütött.


Adrien bevallotta, fél attól, hogy vádat emelnek ellene. 15 hónapja tanul Budapesten, a CEU gender szakán Phd-zik. Azt mondja, szolidaritásból vett részt a tüntetésen, és nem az első alkalom volt. Ott volt előző szombaton a budapesti szakszervezeti demonstráción, és járt a szolnoki demonstráción is. Szereti Magyarországot, magyarul is tanul, mióta az országban van.

A BRFK-t megkérdeztük arról, hogy valóban pontosan ugyanolyan cselekmények alapján gyanúsítják-e a szerdai megmozduláson őrizetbe vett öt embert, illetve hogy milyen bizonyítékok alapján gyanúsítják a 32 éves kanadai-belga férfit. A rendőrség az ügyészségnek passzolta tovább az ügyet, a kérdéseket oda is továbbítottuk, amint választ kapunk a hatóságtól, frissítjük a cikket.

Múlt héten hét embert is indoklás nélkül állítottak elő csütörtök hajnalban a szerdai tüntetés után. Őket a X. kerületi rendőrkapitányság előállítójában az ilyenkor előírt 8+4 óra helyett 30 óráig tartották fogva. Volt köztük, aki csak a tüntetőkkel vonult a Kossuth térről, más a tüntetésen sem járt, csak éppen az igazoltatásoknál lépett ki a sarki kocsmából egy cigire, de az Indexnél egy olyan férfi is jelentkezett, aki azért akadt bele a rendőrsorfalba, mert épp arra sétáltatta a kutyáját, mégis ugyanúgy bevitték két napra a többiekkel együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.