Kínaiak hackelhették meg az EU belső diplomáciai levelezését

külföld
2018 december 19., 12:42
comments 21

Az EU megerősítette, hogy folyamatban van a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy hackerek férhettek hozzá a Európai Unió diplomatáinak kommunikációs hálózatához. Mindez azok után, hogy a New York Times feltárta, hogy egyáltalán történt ilyen hack.

A cikk szerint a hackerek több ezer olyan belső üzenethez fértek hozzá három év alatt, amelyekből kiderül, hogy az európai illetékesek mennyire aggódnak azon, hogy Donald Trump tudja-e kezelni a kínaiakat és az oroszokat.

A tartalmak között vannak feljegyzések beszélgetésekről vezetőkkel Szaúd-Arábiában, Izraelben és egyéb országokban. Az egyik ilyen dokumentum európai diplomaták beszélgetését mutatja be, akik úgy jellemezték a Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti júliusi helsinki csúcsot, hogy "sikeres (legalábbis Putyinnak)".

Egy július 16-i találkozó után kelt írás részletes jelentést és elemzést adott európai tisztségviselők és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti beszélgetésről, amely során - mint írják - a kínai államfő "szabályok nélküli, szabad stílusú bokszmeccshez" hasonlította azt, ahogyan Trump "piszkálja" Pekinget.

Az amerikai lap birtokába úgy kerültek a dokumentumok, hogy azokra az Area 1 nevű kiberbiztonsággal foglalkozó cég talált az interneten, ahova maguk a hackerek töltötték ezeket fel a támadásuk során. A NYT szerint ugyanezek a hackerek jó eséllyel a ENSZ és a világ több külügyminisztériumának levelezéséhez is hozzáfértek. A lap arról ír, hogy a hackerek módszere a kínaiakra utal. (MTI/Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.