Vidéki és külföldi nagyvárosokban tüntettek Orbán és kormánya ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerdán több vidéki és külföldi nagyvárosban tüntettek a túlóratörvény és a kormány politikája miatt. A varsói magyar nagykövetség előtt több tucat tüntető verődött össze, hogy tiltakozzanak „Orbán diktatúrája” ellen, szolidaritásként Budapest mellett. Az OKO.press felvételén látszik, hogy uniós zászló alatt mondtak beszédet a lengyel szónokok:

Bécsben még többen verődtek össze O1G-s logók alatt, és magyar felszólalók mondták el, mi a gondjuk a túlóratörvénnyel, de voltak transzparensek, amik a közmédia szabadságát és függetlenségét kívánták. A jogszabály botrányos megszavazásakor az „Elcsalták, elcsalták!” rigmus csendült fel, később a „Mocskos Fidesz!” slágert tették fel a tüntetők a nagykövetség előtt:

Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS

Egerben az Egri Ügyek szerint „sosem látott tömeg”, több mint 1000 ember verődött össze a helyi demonstráción, ami menetelést követően a Fidesz-székház előtt ért véget. A tüntetők „Rabok legyünk vagy szabadok” feliratú molinót maguk előtt tartva vonultak keresztül a városon.  "Viktátor, Viktáror", "Orbán takarodj!", "Szabad ország, szabad egyetem", "Szabad Orbán, szabad ne legyen!" – ezeket harsogta a vonuló tömeg a riport szerint.  

A résztvevők láncokat hoztak magukkal, amit odavetettek a székház elé azzal, hogy nem kérnek a túlóratörvényből. A székház előtt Jobbiktól Momentumig több párt is beszédet mondott, de aSzegényeket Támogató Alap Egri Alapítvány képviselője is felszólalt:

A Mérce tudósított szerda este Nyíregyházáról, ahol az egrinél kisebb, de elég lelkes tömeg verődött össze, és vonult át a városon. Uniós zászló és szabad médiát követelő molinó is feltűnt a tömegben. Nyíregyházán is a „Mocskos Fidesz!” volt a sláger:

Vonulás volt Debrecenben is, ahol legalább néhány tucat tüntető demonstrált. A Mérce felvételén hallani lehetett a CEU-tüntetéseken sokat hallott „Szabad ország, szabad egyetem!” szólamot, de itt is inkább általános politikai elégedetlenség ment az utcára, mert a menetet egy „Rabszolgák nem leszünk” feliratú magyar zászló vezette, és egy ponton előkerültek a füstgránátok is: 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.