Vidéki és külföldi nagyvárosokban tüntettek Orbán és kormánya ellen

2018 december 19., szerda 20:06

Szerdán több vidéki és külföldi nagyvárosban tüntettek a túlóratörvény és a kormány politikája miatt. A varsói magyar nagykövetség előtt több tucat tüntető verődött össze, hogy tiltakozzanak „Orbán diktatúrája” ellen, szolidaritásként Budapest mellett. Az OKO.press felvételén látszik, hogy uniós zászló alatt mondtak beszédet a lengyel szónokok:

Bécsben még többen verődtek össze O1G-s logók alatt, és magyar felszólalók mondták el, mi a gondjuk a túlóratörvénnyel, de voltak transzparensek, amik a közmédia szabadságát és függetlenségét kívánták. A jogszabály botrányos megszavazásakor az „Elcsalták, elcsalták!” rigmus csendült fel, később a „Mocskos Fidesz!” slágert tették fel a tüntetők a nagykövetség előtt:

Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS
Fotó: SIMAS

Egerben az Egri Ügyek szerint „sosem látott tömeg”, több mint 1000 ember verődött össze a helyi demonstráción, ami menetelést követően a Fidesz-székház előtt ért véget. A tüntetők „Rabok legyünk vagy szabadok” feliratú molinót maguk előtt tartva vonultak keresztül a városon.  "Viktátor, Viktáror", "Orbán takarodj!", "Szabad ország, szabad egyetem", "Szabad Orbán, szabad ne legyen!" – ezeket harsogta a vonuló tömeg a riport szerint.  

A résztvevők láncokat hoztak magukkal, amit odavetettek a székház elé azzal, hogy nem kérnek a túlóratörvényből. A székház előtt Jobbiktól Momentumig több párt is beszédet mondott, de aSzegényeket Támogató Alap Egri Alapítvány képviselője is felszólalt:

A Mérce tudósított szerda este Nyíregyházáról, ahol az egrinél kisebb, de elég lelkes tömeg verődött össze, és vonult át a városon. Uniós zászló és szabad médiát követelő molinó is feltűnt a tömegben. Nyíregyházán is a „Mocskos Fidesz!” volt a sláger:

Vonulás volt Debrecenben is, ahol legalább néhány tucat tüntető demonstrált. A Mérce felvételén hallani lehetett a CEU-tüntetéseken sokat hallott „Szabad ország, szabad egyetem!” szólamot, de itt is inkább általános politikai elégedetlenség ment az utcára, mert a menetet egy „Rabszolgák nem leszünk” feliratú magyar zászló vezette, és egy ponton előkerültek a füstgránátok is: