Kevesebb gyerek született október végéig Magyarországon, mint egy évvel korábban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ha csak októbert nézzük, akkor javult a helyzet. Ha viszont az év első 10 hónapját, akkor tovább romlott. 

Így foglalható össze a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója a demográfiáról.

A KSH a tavalyi hasonló időszakokkal vetette össze a friss adatokat. 

  • Idén októberben 1 százalékkal több gyerek született, mint tavaly októberben. A plusz 76 újszülött.
  • Az első tíz hónapot nézve azonban már nem ennyire jó a helyzet. Október végéig 75 272 gyermek jött világra, 1,8 százalékkal kevesebben, mint tavaly. 1411 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban. 

Pedig 2017 sem volt már erős év, a megszületett gyerekek számában és az ezer lakosra jutó élveszületések számában is visszaesés volt 2016-hoz képest. 2018 egyelőre ennél is rosszabb. 

Az nem egy bonyolult összefüggés, hogy egyre kevesebb ember egyre kevesebb gyereket szül. Ami igazán probléma, hogy öregszik a társadalom, kevesebb a szülőképes életkorú nő. Van arra külön statisztika, hogy a szülőképes korú nők milyen arányban vállalnak gyereket. Ez az úgynevezett teljes termékenységi arányszám, azt mutatja meg, hogy 100 szülőképes korú nő hány gyereket szült. 1,23 volt a mélypont 2011-ben. Vagyis száz nő 123 gyereket szült. Ez nagyon alacsony szám. A társadalom reprodukciójához 2,1-es arányszámra lenne szüksége, ami 100 szülő nőnél 210 gyereket jelent, hiszen a férfiakból is kell az utánpótlás. 

A korábbi 1,23-as mélypontról a teljes termékenységi arányszám 2016-ben felment 1,49-re, itt maradt 2017-ben és nem változott ez 2018-ban sem. Közben a magyar demográfia aranytartaléka, a Ratkó-unokák már 40 évesnél idősebbek lettek. (Éppen a legfontosabb években, amikor a Ratkó-unokák a legideálisabb korban voltak a gyermekvállaláshoz, zuhant történelmi rekordra a születések száma, vélhetően a gazdasági válság miatt). Egyelőre nem közeledik az arányszám az ideális minimumhoz, a 2,1-hez, és nem is látszik, hogyan ugrik majd meg a szám.

A halálozások száma viszont csökkent az első tíz hónapban, emiatt valamennyire mérséklődött a népességfogyás. 2018 október végén 32 950-nek voltunk kevesebben, mint egy évvel korábban.   

Tavaly a születéskor várható élettartam a nőknél és a férfiaknál is csökkent. Erről a KSH nem adott ki most friss adatot. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.