Kevesebb gyerek született október végéig Magyarországon, mint egy évvel korábban

társadalom
2018 december 21., 13:12
comments 180

Ha csak októbert nézzük, akkor javult a helyzet. Ha viszont az év első 10 hónapját, akkor tovább romlott.

Így foglalható össze a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója a demográfiáról.

A KSH a tavalyi hasonló időszakokkal vetette össze a friss adatokat.

  • Idén októberben 1 százalékkal több gyerek született, mint tavaly októberben. A plusz 76 újszülött.
  • Az első tíz hónapot nézve azonban már nem ennyire jó a helyzet. Október végéig 75 272 gyermek jött világra, 1,8 százalékkal kevesebben, mint tavaly. 1411 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Pedig 2017 sem volt már erős év, a megszületett gyerekek számában és az ezer lakosra jutó élveszületések számában is visszaesés volt 2016-hoz képest. 2018 egyelőre ennél is rosszabb.

Az nem egy bonyolult összefüggés, hogy egyre kevesebb ember egyre kevesebb gyereket szül. Ami igazán probléma, hogy öregszik a társadalom, kevesebb a szülőképes életkorú nő. Van arra külön statisztika, hogy a szülőképes korú nők milyen arányban vállalnak gyereket. Ez az úgynevezett teljes termékenységi arányszám, azt mutatja meg, hogy 100 szülőképes korú nő hány gyereket szült. 1,23 volt a mélypont 2011-ben. Vagyis száz nő 123 gyereket szült. Ez nagyon alacsony szám. A társadalom reprodukciójához 2,1-es arányszámra lenne szüksége, ami 100 szülő nőnél 210 gyereket jelent, hiszen a férfiakból is kell az utánpótlás.

A korábbi 1,23-as mélypontról a teljes termékenységi arányszám 2016-ben felment 1,49-re, itt maradt 2017-ben és nem változott ez 2018-ban sem. Közben a magyar demográfia aranytartaléka, a Ratkó-unokák már 40 évesnél idősebbek lettek. (Éppen a legfontosabb években, amikor a Ratkó-unokák a legideálisabb korban voltak a gyermekvállaláshoz, zuhant történelmi rekordra a születések száma, vélhetően a gazdasági válság miatt). Egyelőre nem közeledik az arányszám az ideális minimumhoz, a 2,1-hez, és nem is látszik, hogyan ugrik majd meg a szám.

A halálozások száma viszont csökkent az első tíz hónapban, emiatt valamennyire mérséklődött a népességfogyás. 2018 október végén 32 950-nek voltunk kevesebben, mint egy évvel korábban.

Tavaly a születéskor várható élettartam a nőknél és a férfiaknál is csökkent. Erről a KSH nem adott ki most friss adatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.