Két embert vettek őrizetbe a gatwicki drónröptetések miatt

A brit rendőrség őrizetbe vett két embert a londoni Gatwick repülőtéri drónröptetésekkel összefüggésben, amelyek miatt többször is órákra le kellett zárni a forgalmas repteret, és ezért több tízezren jelentős késéssel tudtak útnak indulni.

A sussexi rendőrség szombatra virradóra kiadott szűkszavú közleményében tájékoztatott: előző éjszaka őrizetbe vettek két embert azzal a gyanúval, hogy drónokat röptettek a repülőtér légterében. Nem közölték sem a korukat, sem a nemüket, de azt sem, hogy hol történt a kényszerintézkedés.

Várakozók a gatwicki reptérenFotó: BEN STANSALL/AFP

James Collis rendőrparancsnok éberségre intette a lakosságot, és jelezte, hogy a nyomozás még folyik, a hatóságok figyelik a reptér környéki légteret.
Csütörtökön egész nap nem működött London második legnagyobb forgalmú repülőtere, mert több alkalommal drónok jelentek meg a légterében. A péntek reggelig tartó zárlat 760 járatot és legalább 110 ezer utast érintett. Pénteken egy újabb drón észleléséről szóló hírek miatt egy időre újra le kellett állítani a forgalmat, amely mintegy 80 percnyi szünet után indult újra.
A rendőrség közölte, hogy az incidenseknek nincs közük terrorizmushoz.
Chris Grayling brit közlekedési miniszter szerint a drónok méretéből arra lehet következtetni, hogy "kereskedelmi hasznosítású" szerkezetekről van szó. Szerinte egyértelmű, hogy a többrotoros drónok röptetésével meg akarták bénítani Gatwick forgalmát.

(MTI)