Balog Zoltánt megdöbbentette, hogy egy püspök bátorító levelet írt a tüntetőknek

politika
2018 december 23., 18:37
comments 478

„A keresztény embernek közéleti felelőssége van, így a lelkipásztornak is. Más kérdés, hogy ez nem egy pártpolitikai küldetés, én sem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja” - nyilatkozta a Magyar Időknek Balog Zoltán lelkipásztor, korábbi miniszter, most miniszterelnöki biztos, a Fidesz pártalapítványának elnöke.

Az interjú utolsó kérdése Beer Miklós katolikus püspökre, illetve a múlt vasárnapi tüntetésen felolvasott levelére vonatkozik, bár se a riporter, se Balog nem közli az olvasóval, hogy kiről van szó, ahogy azt sem idézik, amit valójában mondott.

Ehelyett a kérdés így hangzik:

Ön írna levelet a tüntetőknek egyházi emberként? 

Balog válasza pedig így:

Ha megtenném, azt biztosan nem olvasnák fel. Egy kicsit meg is döbbentem azon, hogy egy katolikus püspök ezt megtette. Ráadásul azoknak írt egy úgymond bátorító levelet, akik engedték, hogy Jézusról olyanokat mondjanak, ami nem tűr nyomdafestéket. A keresztényekről úgy nyilatkoznak ezeken a tüntetéseken, hogy az sért minden hívő embert. Azokról, akik az ország karácsonyfáját fel akarták gyújtani, azt állítani, hogy békések… nos, mindenképpen elgondolkodtató. Vajon ki mondta ennek a püspöknek, hogy tiszta szándékú emberek ezek? Egyházi emberként ez súlyos arány- és szereptévesztés. 

Ha idézték vagy legalább összefoglalták volna a püspök levelét, akkor persze nem lehetne Beert azzal vádolni, hogy bátorítja a Jézust szidalmazókat és a karácsonyfa ellen fenekedőket.

Beer levele ugyanis - ami a maga teljességében itt olvasható - elsősorban éppen arra törekszik, hogy békességre intse a tüntetőket. Valóban kifejez szimpátiát a békés többség felé, amikor azt írja: „tisztelem bennetek azt a kitartást, elszántságot, amely a hideg idő, az éj sötétje ellenére is erőt ad, hogy egymást erősítsétek célotok elérésében”. De aztán ilyeneket ír a püspök:

  • Nem mehetek el ugyanakkor szó nélkül azon tiszteletlenség mellett, amely vandalizmusban, gyújtogatásban, erőszakban nyilvánul meg, s amely aláássa a békés tiltakozók nemes törekvését. Karácsonyfát, szánkót gyújtogatni, a rend őreit provokálni, bántalmazni tévút, embertelenség - ezzel nem érthetek egyet. Meggyőződésem, hogy a legtöbben közületek ugyanígy látják.
  • Jézus egészen biztosan azt üzenné ma nektek, nekünk, mindannyiunknak, hogy karácsonyfák, szánkók gyújtogatása helyett lobbantsunk fel sok-sok kicsi mécsest. Olyan aprónak tűnő fényeket, amelyek, ha együtt égnek, nem lehet lángjukat, ragyogásukat elrejteni.
  • Tegyük le az erőszakot, helyette emeljük fel a szívünket!

Ezek után állítja azt Balog, hogy Beer békésnek nevezi a gyújtogatni akarókat. A Magyar Időknek adott interjú utolsó mondataiban Balog két részre osztja a tüntetőket, rossz szándékúakra és megtévesztettekre, aztán elmondja, mi a lényeg.

„Bízom benne, hogy Magyarországon van egy olyan többség, amely azt mondja, hogy ezeket az embereket nem akarják látni a hatalom közelében. Még akkor sem, ha vannak a tüntetők között jó szándékú, megtévesztett emberek. Most a lényeg mégiscsak az, hogy a karácsony békéjében mindenki részesülhet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.