Nyugalom! Továbbra is kell elsősegélyvizsgát tenni a jogosítványhoz

Tegnap a napi.hu azt írta, hogy december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás a jogosítvány megszerzéséhez. Amiből sokan logikusan következtettek arra, hogy hát akkor biztos nem kell elsősegélyvizsgát sem tenni. 

A hírt mi is átvettük, bár azt hozzátettük, hogy „az nem derül ki egyértelműen, hogy az elsősegélynyújtáshoz szükséges ismeretek és a vizsga megmarad-e követelményként”. A napi.hu helyesbítésében azt írja, az állításuk hibás jogértelmezésen alapul, a tévedésért elnézést kértek. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint:

„A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.”

Mint írják, 

  • a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak,
  • tehát papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek,
  • tehát nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására.
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.