Nyugalom! Továbbra is kell elsősegélyvizsgát tenni a jogosítványhoz

Tegnap a napi.hu azt írta, hogy december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás a jogosítvány megszerzéséhez. Amiből sokan logikusan következtettek arra, hogy hát akkor biztos nem kell elsősegélyvizsgát sem tenni. 

A hírt mi is átvettük, bár azt hozzátettük, hogy „az nem derül ki egyértelműen, hogy az elsősegélynyújtáshoz szükséges ismeretek és a vizsga megmarad-e követelményként”. A napi.hu helyesbítésében azt írja, az állításuk hibás jogértelmezésen alapul, a tévedésért elnézést kértek. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint:

„A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.”

Mint írják, 

  • a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak,
  • tehát papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek,
  • tehát nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.