Trump csak a tévéből értette meg, hogy a védelmi minisztere milyen súlyos dolgokat írt a felmondólevelében

külföld
2018 december 23., 16:47
comments 301

Nagyon pörögnek az események a Fehér Házban karácsony előtt. Az elnök mindenkit meglepett, amikor saját katonai vezetésével, miniszterével, tanácsadóival és az Egyesült Államok szövetségeseivel szembe menve bejelentette, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából. Egy nappal később pedig azt is közölte, hogy Afganisztánból is kivonja az ott állomásozó alakulatok nagyjából felét.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A döntést, különösen a viszonylag szerény erőforrásokat igénylő, de az USA szövetségesei - főleg a kurdok - szempontjából kulcsfontosságú szíriai misszió bezárását sokan értékelték úgy, mint az Egyesült Államok hosszútávú stratégiai érdekeinek semmibe vételét, amely teljes bizonytalanságba taszítja a Közel-Keletet, újra megkérdőjelezi az USA globális vezető szerepét, és átengedi a térséget Oroszországnak és Iránnak.

Erről írtunk mi is csütörtökön, majd egy nappal később a rekordsebességgel cserélődő amerikai kormánytagok közül talán a legtekintélyesebb, Jim Mattis védelmi miniszter tiltakozásul bejelentette lemondását, amit nagyjából ugyanezekkel az érvekkel indokolt. „Tartom magam meggyőződésemhez, hogy a szövetségeseinknek meg kell adnunk a tiszteletet, a rossz szándékú szereplőkkel és stratégiai versenytársainkkal szemben pedig indokolt a tisztán látás” - írta a Trumpnak átadott, azóta elhíresült levelében Mattis. 

Jim Mattis Donald Trump takarásában.
photo_camera Jim Mattis Donald Trump takarásában. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A New York Times kormányzati forrása szerint 

Trump elolvasta a levelet, de nem igazán értette, 

hogy ez az ő egész külpolitikájának és világnézetének maró kritikája. Munkatársa szerint ezért dicsérte Mattist közvetlenül a felmondása után, és ezért nem volt ellene kifogása, hogy egyik kedvenc minisztere maradjon a helyén február végéig, a problémátlan átadás érdekében. 

Csakhogy az elnök szokása szerint nézett egy kis tévét, és szép lassan leesett neki, hogy Mattis azt bírálja, ahogy szembefordul a szövetségeseikkel, vagyis a NATO-val, miközben az oroszoknak kedvez. Ezen felbosszantotta magát, és már azt sem akarta megvárni, hogy találjanak egy megfelelő utódot, hanem közölte, hogy január 1-től elküldi Mattist, és kinevezi ügyvivő miniszternek az eddigi helyettesét, Patrick Shanahant.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.