Már legalább 281 halottja van az indonéziai cunaminak

2018 december 24., hétfő 7:04
15

Az indonéz hatóságok legfrissebb összesítései szerint legalább 222 281-en vesztették életüket, további 843-an megsérültek a sérültek száma meghaladja az ezret és 57 embert tartanak nyilván eltűntként* a Jáva és Szumátra szigetére vasárnap lecsapó cunamiban. A cunamit a feltételezések szerint a két szigetet elválasztó Szunda-szoros közepén fekvő Anak Krakatau vulkán vízalatti földcsuszamlása idézhette elő.

Az Anak Krakatau, vagyis a Krakatau gyermeke egy, a tengerből 1923-ban kiemelkedett vulkanikus kúp. A vulkán az 1883-ban 200 megatonna erejű robbanásban megsemmisült Krakatau vulkán helyén emelkedett ki a tengerből. A Krakatau robbanása 13 ezerszer volt erősebb a Hirosímára ledobott atombombáénál. A katasztrófát követő szökőár helyenként 41 méter magas vlt, a hamufelhő a következő évben több mint 1˙C-kal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet.

A füstölgő Anak Krakatau 2018. december 23-án. Fotó: NURUL HIDAYAT/AFP

Az Anak Krakatau az elmúlt hónapokban egyre aktívabb, pénteken 134 másodperces kitörése volt, négyszáz méter magasra lövellte ki hamufelhőjét. Akkor nem követte cunami a kitörést, szombaton, helyi idő szerint este fél tízkor viszont minden előjel nélkül söpört végig Szumátra és Jáva partvidékén.

A cunami egy népszerű jávai üdülőhelyet is elmosott, ahol a népszerű indonéz rockzenekar, a Seventeen koncertezett. Az árhullám a színpadot is elmosta, a zenekar énekesének közleménye szerint roadmenedzserük és basszusgitárosuk meghalt, a zenekar három tagja és az énekes felesége pedig eltűnt.

A helyi jelentésekben külföldi áldozatokról egyelőre nincs említés. (Via BBC)

*UPDATE 09:30: A cikk megjelenése óta közölt még frissebb becslések szerint tovább nőtt az áldozatok száma. A helyi katasztrófavédelem attól tart, hogy még ennél is tovább növekedhet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt