Hordóban szeli át az Atlanti-óceánt egy 71 éves francia kalandor

Szerdán indult útnak a 71 éves francia Jean-Jacques Savin, aki fejébe vette, hogy a Kanári-szigetekről egy spéci bunkerré alakított, gyantával bevont hordóban keresztülszeli az Atlanti-óceánt, és eljut a Karib-szigetekre. A terve az, hogy három hónap alatt teljesíti az utat.

Az indulás előtt az AFP-nek nyilatkozó Savin 2-3 kilométert akar megtenni óránként,  a táv a legközelebbi karib szigetig pedig nagyjából 4500 kilométer. 

Savin a francia orvos Alain Bombard könyvein inspirálódva döntött úgy, hogy nekivág a nem mindennapi kalandnak. Bombard 1952-ben minimális élelemmel és vízzel evickélt át az óceánon egy felfújható csónakkal, planktonon és halakon élve hónapokig. 

Savinnak azért nem kell majd ennyire mostoha körülmények közt imbolyognia: a 3 méter hosszú hordóban egy 6 m-es lakóteret alakítottak ki számára, konyhával, alvófülkével és tárolóhelyiséggel, a kabin alján pedig egy nyitható réssel, amin keresztül horgászni is tud majd. 

Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A gourmet kalandor, aki fiatalon katonai ejtőernyősként és pilótaként is szolgált, még kedvenc boraiból is vitt magával egy válogatást, hogy legyen miből kortyolnia újévkor, és a január 14-én esedékes születésnapján. 

Az utazás összesen 60 ezer euróba kerül, jelentős részben szponzorok és közösségi kampányok fedezik a költségeket. (Deutsche Welle)