Tüntetőket hurcoltak el egy kínai jogvédő tárgyalásáról Tiencsinben

külföld
2018 december 26., 10:15
comments 56

Szigorú biztonsági intézkedések mellett vette kezdetét Vang Csuan-csang jogvédő ügyvéd pere a kínai Tiencsin városában szerdán, a jogászt az államrend megdöntésére tett kísérlettel vádolják.

photo_camera Fotó: Mark Schiefelbein/AP

Vang Csuan-csang a hatósági kínzásokról szóló panaszokkal foglalkozott, és védte a Kínában betiltott és üldözött Falun Kung spirituális mozgalom tagjait is. Az ügyvéd 2015 augusztusában tűnt el, a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a jogi aktivisták elleni kiterjedt hatósági fellépés nyomán.

Vangot ez idő alatt, tehát több mint ezer napig tartották elzárva a külvilágtól. Felesége, Li Ven-cu azt mondta, eltűnése óta nem látta a férjét. Közölte: hét ügyvédet fogadott Vang védelmére, de egyikőjük sem látogathatta meg a jogászt. Jelezte azt is, hogy állambiztonsági ügynökök jelentek meg pekingi otthonánál, és lezárták a lakóépület bejáratait. Egy órán át próbált kijutni a házból, de nem tudta elhagyni az ingatlant, hogy Tiencsinbe menjen férje tárgyalására.

A kínai hatóságok lezárták a tiencsini bíróság épületét, közölvén, hogy a tárgyalás nem nyilvános. Újságírókat, külföldi diplomatákat nem engedtek be. Néhány aktivista a bíróság épülete előtt skandált Vangot támogató szlogeneket, őket biztonsági emberek hurcolták el a helyszínről.

link Forrás

A vádirat szerint Vang Kína-ellenes erők befolyása alá került, külföldi csoportok kiképzésében és pénzügyi támogatásában részesült. Egyebek közt a 2016-ban őrizetbe vett, majd kiutasított Peter Dahlin jogi aktivistával dolgozott együtt, és oknyomozó riportokat küldött külföldre. Mindemellett az ügyészség szerint elnagyolta és meghamisította a tényeket a rendőri túlkapásokról, illetve a "szekták" ügyében, amelyeket védelmezett.

A jelenleg Madridban tartózkodó Dahlin a Twitteren közölte: 2009-ig visszamenőleg megvan a Vanggal végzett közös munkájuk minden dokumentuma, és közzé fogja tenni azokat, hogy bizonyítsa, tevékenységük nem ér fel az államrend megdöntésére tett kísérlettel. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.