Több mint 360 menedékérőt mentettek ki a marokkói hatóságok a Földközi-tengeren

A marokkói parti őrség 367 menedékkérőt mentett ki csütörtökön a Földközi-tengeren - közölte a MAP helyi hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva. A kimentett migránsok jelentős részben a Szaharától délre eső afrikai országok állampolgárai.

A parti őrség közölte azt is, hogy a bárkák és csónakok, amelyekkel a menedékkérők nekivágtak a veszélyes tengeri átkelésnek Európába, rossz állapotban voltak. A hatóság hozzátette: a férfiakat, nőket és gyermekeket a legközelebbi marokkói kikötőkbe vitték.

Az utóbbi hónapokban Marokkóban jelentősen megnőtt az illegális átkelési próbálkozások száma. A helyi hatóságok szerint ezzel párhuzamosan fokozódott az embercsempész hálózatok tevékenysége is. Az észak-afrikai ország parti őrsége ezért sűrűbben járőröz megakadályozva az illegális migránsok átkelését, egyben pedig segítséget nyújtva a tengeren bajba jutott társaiknak.

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) szerint Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, mióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.