Felkészületlenül érte a MÁV-ot, hogy többen indulnak útnak az ünnepek alatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Közlekedő Tömeg Egyesület a MÁV-Start vezérigazgatójának azonnali lemondását követeli, miután 100 Intercity-vonatra ismét nem fértek fel az utasok az ünnepek kezdete óta .

Az egyesült szerint a MÁV-Start most sem készült fel az ünnepi forgalomra: december 21. óta 100 Intercity-vonatra fogytak el a helyjegyek. A Győr, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg, Kelebia, Lőkösháza és Biharkeresztes felé közlekedő járatok is megteltek. Bár a vasúttársaság előzetesen azt ígérte, hogy növelik a vonatok kapacitását, valójában számos járatra feleannyi kocsit sem kapcsoltak, mint amennyi szükséges lett volna. Több tucat vonatról hiányoztak az első osztályú kocsik is.

A közlemény szerint a Közlekedő Tömeg Egyesület eddig három alkalommal hívta fel a MÁV-Start figyelmét a megtelt Intercity-k súlyos problémájára: 

  • a szeptember 1-jei iskolakezdés alkalmával, 
  • az október 23-ai hosszú hétvégén, 
  • illetve a november 1-jei hosszú hétvégén. 

Minden alkalommal hangsúlyoztak, hogy megoldást csak a forgalomból kivont kocsik üzembe helyezése, új járművek vásárlása, illetve a csúcsidőszakon kívüli vonatok jegyárainak további csökkentése adhat.

A Közlekedő Tömeg Egyesület úgy látja, hogy probléma gyökere Csépke András vezérigazgató személyes projektje, az IC+ kocsik építése. 2016-ra 50 ilyen vasúti kocsinak kellett volna elkészülnie, ebből azonban ma mindössze 3 darab szállít utasokat. A projekt nem halad, és mivel „a MÁV-Start valamennyi erőforrása ezen dolgozik" , nem marad elég kapacitás a meglévő járművek karbantartására, így egyre kevesebb az üzemképes kocsi. Emiatt fordul elő egyre gyakrabban, hogy nincs elég férőhely a vonatokon, és nem férnek fel rájuk az utasok. (Közlekedő Tömeg Egyesület)