Egyre több brit igényel ír útlevelet, hogy ír állampolgárként az Unió állampolgára is legyen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

22 százalékkal többen igényeltek írországi útlevelet brit állampolgárok a tavalyi igénylésekhez képest, írja a Guardian. Az ír útlevéllel ugyanis az EU állampolgárai maradhatnak akkor is, ha az Egyesült Királyság március 29-én végleg kilép az EU-ból.

Ír útlevelet, azaz ír állampolgárságot azon brit állampolgárok igényelhetnek, akik Írországban, Észak-Írországban születtek vagy felmenőik között található ír. Ők körülbelül hatmillióan vannak Nagy-Britanniában.

A kérelmezők száma 2018-ban százezerre ugrott, míg 2017-ben 81, 2015-ben 46 ezer volt a számuk. 

A britek EU-ból történő kilépéséről született megállapodást - amelyet az EU és a brit kormány tárgyalt le - még a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami januárban lehet esedékes. A szétválást megnehezíti az Észak-Írország és az EU-tag Írország közötti nyitott határ kérdése. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.