Hatalmasat trollkodott a Brexit-támogatókkal London polgármestere

Vitriolos húzással búcsúztatta az óévet London, amely feltehetően idén elhagyja az Uniót: az EU zászlajára emlékeztető tüzijátékot rendelt a világváros polgármestere.

2019 - ha minden igaz - annak is az éve lesz, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, miután erről népszavazáson döntött az ország lakossága. A döntést azóta már sokan megbánták, sőt egyesek új népszavazást szeretnének, mások változatlanul hajtogatják, hogy ez jót tesz majd a szigetország gazdaságának. 

A londoni tüzijátékkal a város baloldali, a kilépést ellenző polgármestere, Sadiq Khan is üzent, ami kicsapta a biztosítékot a kilépést támogató konzervatívoknál.

A hagyományosan a Temze partján, a londoni óriáskeréknél (London Eye) megtartott tüzijátéknak - legalábbis az eleje - kísértetiesen emlékeztetett az EU zászlajára: az óriáskereket kékkel világították be, körbe sárga fények izzottak.

Ha ez nem lett volna elég, a tüzijáték után „London is open” azaz „London nyitva áll” felirat jelent meg nemcsak angolul, hanem több nyelven is, tipikusan a város legnagyobb bevándorlóközösségeit adó nemzetek nyelvén: spanyolul, románul, lengyelül, franciául, olaszul és németül (magyarul nem - legalábbis a Guardian tudósítása szerint).

„Egymillió EU-s állampolgár londoni, akik nagyban hozzájárultak a város gyarapodásához, nem számít, hogy mi lesz a Brexit kimenetele, őket mindig szívesen várjuk!” - írta Khan a fényorgia után Twitterén. (Khan ráadásul azt a Boris Johnsont váltotta a polgármesteri székben, aki maga is nagy Brexit-támogató volt, majd a népszavazás után kihátrált az egészből.)

A célzást természetesen mindenki értette, de a Brexit-támogatók messze nem voltak annyira lelkesek, mint az ellenzők:

„Miközben az Egyesült Királyság nehéz tárgyalásokat folytat Brüsszellel, Sadiq Khan az ellenfél zászlaját választotta. A Falklandi-háború idején vajon argentín színeket választott volna?” - tette fel a kérdést, Roger Helmer, volt konzervatív képviselő.

Az idei tüzijátékhoz 8 tonnányi tüzijátékot használtak fel, százezren váltottak rá jegyet, és 2,3 millió fontba, kb. 820 millió forintba került. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.