Hatalmasat trollkodott a Brexit-támogatókkal London polgármestere

Vitriolos húzással búcsúztatta az óévet London, amely feltehetően idén elhagyja az Uniót: az EU zászlajára emlékeztető tüzijátékot rendelt a világváros polgármestere.

2019 - ha minden igaz - annak is az éve lesz, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, miután erről népszavazáson döntött az ország lakossága. A döntést azóta már sokan megbánták, sőt egyesek új népszavazást szeretnének, mások változatlanul hajtogatják, hogy ez jót tesz majd a szigetország gazdaságának. 

A londoni tüzijátékkal a város baloldali, a kilépést ellenző polgármestere, Sadiq Khan is üzent, ami kicsapta a biztosítékot a kilépést támogató konzervatívoknál.

A hagyományosan a Temze partján, a londoni óriáskeréknél (London Eye) megtartott tüzijátéknak - legalábbis az eleje - kísértetiesen emlékeztetett az EU zászlajára: az óriáskereket kékkel világították be, körbe sárga fények izzottak.

Ha ez nem lett volna elég, a tüzijáték után „London is open” azaz „London nyitva áll” felirat jelent meg nemcsak angolul, hanem több nyelven is, tipikusan a város legnagyobb bevándorlóközösségeit adó nemzetek nyelvén: spanyolul, románul, lengyelül, franciául, olaszul és németül (magyarul nem - legalábbis a Guardian tudósítása szerint).

„Egymillió EU-s állampolgár londoni, akik nagyban hozzájárultak a város gyarapodásához, nem számít, hogy mi lesz a Brexit kimenetele, őket mindig szívesen várjuk!” - írta Khan a fényorgia után Twitterén. (Khan ráadásul azt a Boris Johnsont váltotta a polgármesteri székben, aki maga is nagy Brexit-támogató volt, majd a népszavazás után kihátrált az egészből.)

A célzást természetesen mindenki értette, de a Brexit-támogatók messze nem voltak annyira lelkesek, mint az ellenzők:

„Miközben az Egyesült Királyság nehéz tárgyalásokat folytat Brüsszellel, Sadiq Khan az ellenfél zászlaját választotta. A Falklandi-háború idején vajon argentín színeket választott volna?” - tette fel a kérdést, Roger Helmer, volt konzervatív képviselő.

Az idei tüzijátékhoz 8 tonnányi tüzijátékot használtak fel, százezren váltottak rá jegyet, és 2,3 millió fontba, kb. 820 millió forintba került. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.