Jól megmarkolta Orbán Viktor az új brazil elnök kezét

2019 január 1., kedd 20:18
327

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően, írja az MTI.

„Az ünnepélyes aktuson jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.” - folytatta a magyar hírügynökség, de a hivatalos, illetve a hírügynökségi fotókon csak nem bukkant fel Orbán.

A brazil állami tévének a beiktatási ceremóniáról sugároztt élő tévéfelvételén azonban felbukkant, íme a nagy találkozás:

Orbán kezet ráz Bolsonaróval, majd megölelik egymást, egy röpke kézcsókkal üdvözli a First Ladyt, Michelle Bolsonarót, majd hármasban beállnak egy fotóra. Orbán végül jattol az alelnökkel is. A magyar miniszterelnök december 31-én utazott ki az új honvédségi Falconnal.

Frissítés, 22:04 - Közben Orbán hivatalos oldalára is kikerült egy fotó „Sok szerencsét, Elnök úr!” szöveggel.

Az MTI a ceremóniáról ezt írta még:

Az eskütételre érkezett tömeg létszáma jóval alacsonyabb volt a vártnál, jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Kormányzati illetékesek előzőleg 500 ezer emberre számítottak, de a parlament körül számukra kijelölt területek jó része üresen maradt. 

A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. A sajtó tudósítói különösen arra panaszkodtak, hogy a ceremónia kezdete előtt már hét órával jelentkezniük kellett a helyszínen.

A parlamentben később elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy "végleg megszabadítja" Brazíliát "a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől". 

"A felelőtlenség belevitt bennünket az ország történelmének legmélyebb erkölcsi és politikai válságába" - mondta baloldali elődeire utalva. "Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében" - jelentette ki.

Az új elnök ünnepélyesen megfogadta, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, és kilátásba helyezte, hogy nehéz reformok árán, de visszavezeti a brazil gazdaságot a rendes kerékvágásba. Korábbi kijelentései alapján Bolsonaro tisztán liberális gazdaságpolitikát fog követni, amelyet Paulo Guedes közgazdász, az úgynevezett chicagói iskola híve fog irányítani. (MTI/444)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt