Orbán a titokban vett honvédségi géppel ment a brazil elnök beiktatására

Tbg
2019 január 1., kedd 17:24
373

Minden bizonnyal a Magyar Honvédség által titokban vásárolt, majd - miután a napokban megszűnt Zoom.hu megírta - kényszerűen beismert Falcon 7X tipúsú business jettel repült Brazilíába Orbán Viktor.

Azt, hogy a miniszterelnök a szilvesztert Jair Bolsonaro, a frissen megválasztott szélsőséges brazil elnök bektiktásán ünnepli, jó ideje tudott. Megérkezéséről a kormányfő maga posztolt Facebook-oldalán.

Orbán Viktor érkezése Brazíliavárosba, a háttérben feltehetően a honvédségi Falcon X7 látható Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A polgári repülőgépek repülési adatait figyelő oldalak alapján szinte biztos, hogy Orbán a titokban vásárolt Falcon X7-tel ment Brazíliába, háta mögött ugyanis egy azonos típusú gép látható.

A gép polgári lajstromjelet kapott (HA-LKX), ennek repülését pedig lehet követni. Eszerint a gép szilveszter délelőttjén repült el Budapestről Lisszabonba, majd onnan Brazílivarosba. 

A magyar miniszterelnök mellett meghívottak, és a meghívást elfogadók között találni Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt, Evo Morales bolíviai elnököt, Mike Pompeót, Donald Trump külügyminiszterét.

A Magyar Honvédség tavaly négy gépet is vásárolt, két Airbust és két Falcon X7-et. Bár haderőfejlesztés címén tette ezt, az Orbán utaztató gép nyilvánvalóan nem katonai célokat szolgál: fehérre festették, nem szürkére és polgári lajstromszámot kapott.

Orbán Viktorról tavaly derült ki, hogy nemcsak hivatalos utakra, de sima focimeccsekre is rendszeresen repülővel utazik: ehhez eleinte az OTP Bank által tulajdonolt magángépet, aztán Garancsi István vállalkozó által bérelt vagy üzemeltetett gépet használt.

A gépvásárlást megíró újságot, a Zoom.hu-t az elmúlt hetekben zárták be, már az archívum, így a gép vásárlásáról szóló cikk sem elérhető.  (Átlátszó/Index)