Megszólalt a kémkedés miatt Moszkvában lekapcsolt amerikai férfi bátyja

Egy esküvőre volt hivatalos Moszkvába Paul Wehlan, közölte kedden a sajtóval David Whelan, a Moszkvában kémkedés gyanújával letartóztatott amerikai állampolgár testvére.

„Nagyon aggódunk miatta. Ártatlansága számunkra vitán felül áll, és bízunk abban, hogy tiszteletben tartják jogait” - fogalmaz a család közleménye.

Mint a szövegből kiderül, a család annyiban megkönnyebbült a hétfői, letartóztatásról szóló hír hallatán, hogy legalább hírt kaptak a családtag felől, aki december 28. óta nem jelentkezett. Mint bátyja írja, ez sosem volt rá jellemző, telefonon mindig rendszeresen jelentkezett a férfi, ha elutazott.

A 48 éves Paul Whelan egy michigani autóalkatrészeket gyártó cég, a BorgWarner biztonságtechnikai vezetője, üzleti ügyekben gyakran járt Moszkvába, de december 22-én egy esküvőre volt hivatalos.

Az orosz nemzetbiztonság, az FSZB kémkedés gyanújával tartóztatta le az év utolsó napján, mint közölték, kémkedés közben kapták el az egykori tengerészgyalogost, aki brit szülőktől született Kanadában. Katonaként Irakban is szolgált.

A letartóztatásról az orosz hatóságok hétfőn értesítették az amerikai külügyminisztériumot, amely a velencei egyezmény értelmében azonnal kért konzuli láthatást, de ezt egyelőre nem kapták meg az amerikaiak.

A BorgWarner szóvivője elmondta, Whelan szabadságát töltötte, ezért felteszik, privát úton járt Oroszországban, ahol egyébként a cégnek nincs üzeme. Whelan feladata a michigani gyár biztonságtechnikai felkészítése volt, lopás, rongálás megelőzése miatt tevékenykedett, nem foglalkozott például kiberbiztonsági kérdésekkel. Whelan korábban a Kelly Services-nél dolgozott, amely egy munkaszervező cég.

Az USA és Oroszország között 2016, Donald Trump elnökké választása óta lett feszült a kémviszony: az amerikai titkosszolgálatok azt gyanítják, az orosz állam befolyásolhatta az amerikai választásokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban többször kifejtette, csak Oroszországot akarják lejáratni a nyugati országok az utóbbi hónapok kémügyeivel (Szkripal-mérgezés, Marija Butyina-ügy) (CNN)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.