Hszi Csin-ping megüzente Tajvannak, hogy egyesülnie kell Kínával

külföld
2019 január 02., 05:49
comments 164

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a tajvani embereknek el kell fogadniuk, hogy Tajvannak egyesülnie kell és egyesülni fog Kínával.  Azt mondta, Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne. Kiemelte, hogy erőfeszítéseket tesznek az 1949 óta önállóan kormányzott sziget békés újraegyesítésére, ugyanakkor 

arra is figyelmeztetett, hogy Kína az erő alkalmazásáról sem mond le.

photo_camera Fotó: Fred Dufour/AFP

Amíg Tajvan önállóan kormányozza magát és gyakorlatilag függetlennek számít, a pekingi vezetés továbbra is Kína egyik tartományának tekinti. A kínai nacionalisták 1949 decemberében, a polgárháború végén, a kommunisták alapította Kínai Népköztársaság megszületésekor menekültek Tajvanra, ahol továbbra is fenntartották a kommunisták által megdöntött Kínai Köztársaságot.

Csin-ping szerint a tajvaniaknak meg kell érteniük, hogy a függetlenség csak nehézségeket fog hozni, és Peking sosem fog megtűrni olyan tevékenységet, ami a függetlenséget támogatja. A Tajvannal való kapcsolatot továbbra is a belpolitikai részének tekinti, és tűrhetetlennek tartja, hogy külföldi erők avatkozzanak ebben az ügybe. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.