Hszi Csin-ping megüzente Tajvannak, hogy egyesülnie kell Kínával

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a tajvani embereknek el kell fogadniuk, hogy Tajvannak egyesülnie kell és egyesülni fog Kínával.  Azt mondta, Tajvan függetlensége katasztrófához vezetne. Kiemelte, hogy erőfeszítéseket tesznek az 1949 óta önállóan kormányzott sziget békés újraegyesítésére, ugyanakkor 

arra is figyelmeztetett, hogy Kína az erő alkalmazásáról sem mond le.

Fotó: Fred Dufour/AFP

Amíg Tajvan önállóan kormányozza magát és gyakorlatilag függetlennek számít, a pekingi vezetés továbbra is Kína egyik tartományának tekinti. A kínai nacionalisták 1949 decemberében, a polgárháború végén, a kommunisták alapította Kínai Népköztársaság megszületésekor menekültek Tajvanra, ahol továbbra is fenntartották a kommunisták által megdöntött Kínai Köztársaságot.

Csin-ping szerint a tajvaniaknak meg kell érteniük, hogy a függetlenség csak nehézségeket fog hozni, és Peking sosem fog megtűrni olyan tevékenységet, ami a függetlenséget támogatja. A Tajvannal való kapcsolatot továbbra is a belpolitikai részének tekinti, és tűrhetetlennek tartja, hogy külföldi erők avatkozzanak ebben az ügybe. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.