Kína épített egy ötször akkora antennát, mint amekkora New York City

A Newsweek a South China Morning Post cikke alapján arról ír, hogy Kína az ország középső részén, egy titkos helyen épített egy kísérleti rádióantennát, ami ötször akkora, mint New York City területe, több mint 3625 km2-es területet foglal el.

A cikk szerint az antenna, ami 13 évig készült, nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat bocsát majd ki a tengeralattjárókkal folytatott kommunikációhoz, így azok mélyebbre tudnak majd menni, és nem kell feljönniük a felszínre. Az egyik kutató – aki állítólag dolgozott a projekten, de a helyét ő sem tudja – azt mondta: az antenna fontos hadászati célt szolgálna egy esetleges háború esetén.

A 0,1 és 300 hertz közötti frekvenciájú rádiójele a kialakításának hála 3500 méter mélyre a föld alá is terjed, így a tengeralattjárókkal való kommunikáción túl ásványok és olaj észlelésére is alkalmas, de szeizmikus érzékelőként a földrengések előtti mozgások vizsgálatára is jó – írják.

Forrás: South China Morning Post/Newsweek

Az USA is próbálkozott korábban óriásantennával: Project Sanguine néven tervezett egy Wisconsin állam 2/5-ét elfoglaló berendezést, de a helyiek tiltakozása megakadályozta a projektet. A Szovjetunió az 1980-as években az északi sarkkörnél épített óriásantennát, később Oroszország segített hasonló kínai rendszereket építeni. (via Index)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.