Kína épített egy ötször akkora antennát, mint amekkora New York City

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Newsweek a South China Morning Post cikke alapján arról ír, hogy Kína az ország középső részén, egy titkos helyen épített egy kísérleti rádióantennát, ami ötször akkora, mint New York City területe, több mint 3625 km2-es területet foglal el.

A cikk szerint az antenna, ami 13 évig készült, nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat bocsát majd ki a tengeralattjárókkal folytatott kommunikációhoz, így azok mélyebbre tudnak majd menni, és nem kell feljönniük a felszínre. Az egyik kutató – aki állítólag dolgozott a projekten, de a helyét ő sem tudja – azt mondta: az antenna fontos hadászati célt szolgálna egy esetleges háború esetén.

A 0,1 és 300 hertz közötti frekvenciájú rádiójele a kialakításának hála 3500 méter mélyre a föld alá is terjed, így a tengeralattjárókkal való kommunikáción túl ásványok és olaj észlelésére is alkalmas, de szeizmikus érzékelőként a földrengések előtti mozgások vizsgálatára is jó – írják.

Forrás: South China Morning Post/Newsweek

Az USA is próbálkozott korábban óriásantennával: Project Sanguine néven tervezett egy Wisconsin állam 2/5-ét elfoglaló berendezést, de a helyiek tiltakozása megakadályozta a projektet. A Szovjetunió az 1980-as években az északi sarkkörnél épített óriásantennát, később Oroszország segített hasonló kínai rendszereket építeni. (via Index)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.