Kína épített egy ötször akkora antennát, mint amekkora New York City

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Newsweek a South China Morning Post cikke alapján arról ír, hogy Kína az ország középső részén, egy titkos helyen épített egy kísérleti rádióantennát, ami ötször akkora, mint New York City területe, több mint 3625 km2-es területet foglal el.

A cikk szerint az antenna, ami 13 évig készült, nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat bocsát majd ki a tengeralattjárókkal folytatott kommunikációhoz, így azok mélyebbre tudnak majd menni, és nem kell feljönniük a felszínre. Az egyik kutató – aki állítólag dolgozott a projekten, de a helyét ő sem tudja – azt mondta: az antenna fontos hadászati célt szolgálna egy esetleges háború esetén.

A 0,1 és 300 hertz közötti frekvenciájú rádiójele a kialakításának hála 3500 méter mélyre a föld alá is terjed, így a tengeralattjárókkal való kommunikáción túl ásványok és olaj észlelésére is alkalmas, de szeizmikus érzékelőként a földrengések előtti mozgások vizsgálatára is jó – írják.

Forrás: South China Morning Post/Newsweek

Az USA is próbálkozott korábban óriásantennával: Project Sanguine néven tervezett egy Wisconsin állam 2/5-ét elfoglaló berendezést, de a helyiek tiltakozása megakadályozta a projektet. A Szovjetunió az 1980-as években az északi sarkkörnél épített óriásantennát, később Oroszország segített hasonló kínai rendszereket építeni. (via Index)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.