Kína épített egy ötször akkora antennát, mint amekkora New York City

TECH
2019 január 02., 12:14
comments 151

A Newsweek a South China Morning Post cikke alapján arról ír, hogy Kína az ország középső részén, egy titkos helyen épített egy kísérleti rádióantennát, ami ötször akkora, mint New York City területe, több mint 3625 km2-es területet foglal el.

A cikk szerint az antenna, ami 13 évig készült, nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokat bocsát majd ki a tengeralattjárókkal folytatott kommunikációhoz, így azok mélyebbre tudnak majd menni, és nem kell feljönniük a felszínre. Az egyik kutató – aki állítólag dolgozott a projekten, de a helyét ő sem tudja – azt mondta: az antenna fontos hadászati célt szolgálna egy esetleges háború esetén.

A 0,1 és 300 hertz közötti frekvenciájú rádiójele a kialakításának hála 3500 méter mélyre a föld alá is terjed, így a tengeralattjárókkal való kommunikáción túl ásványok és olaj észlelésére is alkalmas, de szeizmikus érzékelőként a földrengések előtti mozgások vizsgálatára is jó – írják.

photo_camera Forrás: South China Morning Post/Newsweek

Az USA is próbálkozott korábban óriásantennával: Project Sanguine néven tervezett egy Wisconsin állam 2/5-ét elfoglaló berendezést, de a helyiek tiltakozása megakadályozta a projektet. A Szovjetunió az 1980-as években az északi sarkkörnél épített óriásantennát, később Oroszország segített hasonló kínai rendszereket építeni. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.