Ritkán látott tömeg tüntetett Pécsett

POLITIKA
2019 január 04., 20:28
comments 236

Villámcsődület, fáklyás felvonulás, politikusi beszédek és még egy érdekes bejelentés is jutott a túlóratörvény elleni tüntetéssorozat pécsi állomására. A megyei napilap és az MTI szerint 500-an voltak, a független Szabad Pécs szerint 1000-1500-an, a Népszava „soha nem látott tömegről” tudósít. 

Innen a távolból, a képekről annyi biztosan látszik, hogy szokatlanul sokan voltak:

photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az este az LMP által szervezett villámcsődülettel kezdődött a Barbakánnál, több más ellenzéki párt részvételével. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke a többi között arról beszélt, hogy a kormánypártok mindent megtagadtak, amit egykor képviseltek, mindennel szembe fordultak, amiért egykor harcoltak és eladták az ország függetlenségét az oroszoknak. Ander Balázs, a Jobbik alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy bérszínvonal tekintetében is fel kell zárkóztatni az országot és garantálni kell a tisztes nyugdíjba vonulás lehetőségét a magyar dolgozók számára, „mert a magyar munkavállaló nem munkaerőállat”. 

A flashmobot követően tüntetők a helyi Momentum szervezésében a Széchenyi térre vonultak. A menetben nemzeti színű, árpádsávos, európai uniós lobogókat, valamint LMP-s, jobbikos és momentumos pártzászlókat lengettek, közben a kormány távozását követelték. Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz!, O1G és így tovább.

link Forrás

Az esemény több helyszínén nem világítottak az - amúgy Tiborcz István volt cége által telepített - lámpák, a résztvevők azt találgatták, hogy ez vajon véletlen-e. 

A Széchenyi téren Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke megismételte az ellenzéki pártok öt pontos követelését, majd kijelentette: „ez a mi otthonunk és nem fogjuk hagyni, hogy ellopják; 2019 az ellenállás éve”.

Aztán az MSZP, a DK és a Momentum bejelentette, hogy beállnak egy független polgármester-jelölt mögé. 

Péterffy Attila
photo_camera Péterffy Attila beszél a tüntetésen Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Az MTI azt írja, hogy Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatója itt jelentette be, hogy indul az októberi helyhatósági választáson független polgármester-jelöltként, de ezt valójában már október óta lehetett tudni. 

A tüntetés színpadán többek között azt mondta: „Munkára jelentkezem, hogy része legyek a változásnak. Hogy talpra állítsuk a várost, ahhoz az kell, hogy saját magunkban fogalmazzuk meg a változás iránti igényt. Kezdeményezem, hogy a pécsi közgyűlésben az ellenzéki képviselők nyújtsanak be határozati javaslatokat, melyek célja, hogy az önkormányzati cégeknél tilos legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt.”  (Szabad Pécs, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.