Szombaton egymást érik majd a tüntetések Budapesten, vidéken és külföldi nagyvárosokban

POLITIKA
2019 január 04., 17:21

Szombaton már délelőtt elkezdődik, délután pedig tetőzik a karácsony előtt kezdődő tiltakozási hullám.

Budapest

A Mérce kimerítő gyűjtése szerint:

  • Délelőtt 10-kor Álljon meg az Oktogon! címmel kezdődik piknik az Oktogonon.
  • 13.30-kor a Hallgatói Szakszervezet a Nagy Imre szobor hűlt helyén gyülekezik, itt beszél Tamás Gáspár Miklós, Eörsi László és a decemberi tüntetések legdühösebb beszédét előadó kecskeméti gimnazista, Nagy Blanka.
  • Hadházy Ákos már 13 órától gyűjti az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz a Hősök terén.
  • 14 órakor pedig kezdődik az Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen, vagyis a nagy vonulás a Hősök terétől a Kossuth térig szakszervezetek, ellenzéki pártok és civilek szervezésében. 

Ez most 8800 résztvevőnél és 32 ezer érdeklődőnél tart. 

A BKK arra figyelmeztet, hogy a demonstráció miatt útlezárásokra lehet számítani szombaton 14 és 18 óra között a Hősök tere, az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kossuth Lajos tér környékén. A forgalomkorlátozások miatt az érintett szakaszokat elkerülve, módosított vagy rövidített útvonalon jár a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos, az M3-as metrópótló busz, illetve több más busz és troli. A BKK a metrózást javasolja, az összes változást pedig itt sorolja fel.

Az más kérdés, hogy a decemberi gyakorlat alapján nem valószínű, hogy 6-kor mindenki hazamegy, a Yellow Vest HUN nevű rejtélyes csoportosulás például előre bejelentette a Margit híd elfoglalását 7-re.

Vidéken

Nyíregyházán már reggel útzárral tiltakozik a Vasas Szakszervezet, szombat délután pedig tüntetések lesznek

A Kutyapárt Utószilveszteri hálaadó tüntetést szeretett volna tartani Cegléden, de a rendezvényt a rendőrség nem engedélyezte.

Nyugaton

Több európai országban, sőt a tengerentúlon is tiltakoznak a „rabszolgatörvény” ellen, például

Bernben pedig január 7-én már második alkalommal túlóráznak a túlóratörvény miatt a kint élő magyarok.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.