Uppsala: vaklárma volt a svédországi ebola

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Mindenki jól megijedt, és a világsajtón is végigfutott a hír, hogy feltételezett ebolás megbetegedéssel került egy páciens az uppsalai egyetemi klinika elkülönítőjébe pénteken, de estére az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy nem ebolás megbetegedésről van szó.

Péntek estére elkészültek a vizsgálatok eredményei, melyek azt mutatják, hogy az uppsalai egyetemi klinikán kezelt páciens nem fertőződött meg az ebolavírussal -   - közölték helyi hatóságok.

A Reuters hírügynökség arról írt, hogy a fiatal férfi mintegy három hete Burundiban járt, majd a beteg a vérzéses lázzal járó ebola klasszikus tüneteit produkálta, így vért is hányt. A beteget először az enköpingi egészségügyi intézményben kezelték, s csak ezt követően szállították át az uppsalai kórház fertőző betegek számára fenntartott osztályára. Az Enköpingben működő klinikát időközben lezárták, a beteggel érintkezésbe került egészségügyi személyzetet pedig megfigyelés alá helyezték. 

Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ebolás megbetegedés tünetei, mint a láz és a hasi fájdalmak, akár háromhetes lappangási idő múltán is felléphetnek. (MTI)