Bolsonaro kész tárgyalni arról, hogy amerikai katonai támaszpont létesüljön Brazíliában

külföld
2019 január 06., 08:54

A brazil elnök a közbiztonságról szólva a SBT tévécsatornának adott interjújában bejelentette, hogy több száz fős erősítést küld az északkelet-brazíliai Fortalezába a helyi biztonsági szolgálatok támogatására, miután az utóbbi napokban legalább 41 gyújtogatás történt ott, Ceará állam székvárosában. Bankokat, közintézményeket és járműveket gyújtottak fel. Camilo Santana, az állam kormányzója közölte: 45 embert állítottak elő az állam 15 városában történt több tucat támadással kapcsolatban.

photo_camera Fotó: Mauro Pimentel/AFP

Jair Bolsonaro elnök a tévéinterjúban csütörtökön nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az országa amerikai katonai támaszpontnak adjon otthont. Arra a kérdésre, hogy megengedne-e amerikai katonai jelenlétet országa területén, azt felelte: biztosan kész lenne tárgyalni erről, „attól függ, mi történik a világban, ki tudja nem lesz-e szükségünk arra, hogy tárgyaljunk erről a kérdésről a jövőben”.

Azt mondta, a szomszédos Venezuelában Oroszország támogatja Nicolás Maduro elnök „diktatúráját”, és ez jelentősen fokozta a feszültséget a térségben, aggodalomra okot adó fejlemény. „Az Egyesült Államokhoz való közeledésem alapjában gazdasági kérdés, de lehet, hogy katonai is. Megállapodást köthetünk ezen a téren” – mondta.

A brazil elnök a gazdasági kérdéseket is érintő interjúban beszélt az ország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezéséről is. Azt mondta, a kormány ezt végérvényesen elhatározta, „a döntés megszületett, már csak azt kell meghatározni, mikor hajtjuk végre”. Brazília így az USA sokat vitatott példáját követné. Bolsonaro szerint a brazil nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés nem terheli meg az országa kapcsolatait az arab világgal, nem kell tartani gazdasági megtorló intézkedésektől. (Az arab országok főleg húst importálnak Brazíliából.)

Időközben Bolsonaro egyik híve arról beszélt, hogy az USA guantanamói fogolytáborának mintájára létrehoznának hasonló intézményeket Brazíliában. Wilson Witzel, Rio de Janeiro kormányzója rendőröknek mondott beszédében azt mondta: „Saját Guantanamóra van szükségünk.” Szerinte a „terroristákat” ilyen helyekre kell vinni, hogy a társadalom megszabadulhasson tőlük. A szélsőséges nézeteiről ismert Witzel Bolsonaróhoz hasonlóan kemény fellépést ígért a bűnözőkkel szemben.

Brazíliában 2017-ben kb. 64 ezer gyilkosságot jelentettek, sok brazilnak elege van az erőszakból, ez is hozzájárult Bolsonaro és 12 jobboldali kormányzójelölt tavaly októberi választási győzelméhez. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.