Bolsonaro kész tárgyalni arról, hogy amerikai katonai támaszpont létesüljön Brazíliában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brazil elnök a közbiztonságról szólva a SBT tévécsatornának adott interjújában bejelentette, hogy több száz fős erősítést küld az északkelet-brazíliai Fortalezába a helyi biztonsági szolgálatok támogatására, miután az utóbbi napokban legalább 41 gyújtogatás történt ott, Ceará állam székvárosában. Bankokat, közintézményeket és járműveket gyújtottak fel. Camilo Santana, az állam kormányzója közölte: 45 embert állítottak elő az állam 15 városában történt több tucat támadással kapcsolatban.

Fotó: Mauro Pimentel/AFP

Jair Bolsonaro elnök a tévéinterjúban csütörtökön nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az országa amerikai katonai támaszpontnak adjon otthont. Arra a kérdésre, hogy megengedne-e amerikai katonai jelenlétet országa területén, azt felelte: biztosan kész lenne tárgyalni erről, „attól függ, mi történik a világban, ki tudja nem lesz-e szükségünk arra, hogy tárgyaljunk erről a kérdésről a jövőben”.

Azt mondta, a szomszédos Venezuelában Oroszország támogatja Nicolás Maduro elnök „diktatúráját”, és ez jelentősen fokozta a feszültséget a térségben, aggodalomra okot adó fejlemény. „Az Egyesült Államokhoz való közeledésem alapjában gazdasági kérdés, de lehet, hogy katonai is. Megállapodást köthetünk ezen a téren” – mondta.

A brazil elnök a gazdasági kérdéseket is érintő interjúban beszélt az ország izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezéséről is. Azt mondta, a kormány ezt végérvényesen elhatározta, „a döntés megszületett, már csak azt kell meghatározni, mikor hajtjuk végre”. Brazília így az USA sokat vitatott példáját követné. Bolsonaro szerint a brazil nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés nem terheli meg az országa kapcsolatait az arab világgal, nem kell tartani gazdasági megtorló intézkedésektől. (Az arab országok főleg húst importálnak Brazíliából.)

Időközben Bolsonaro egyik híve arról beszélt, hogy az USA guantanamói fogolytáborának mintájára létrehoznának hasonló intézményeket Brazíliában. Wilson Witzel, Rio de Janeiro kormányzója rendőröknek mondott beszédében azt mondta: „Saját Guantanamóra van szükségünk.” Szerinte a „terroristákat” ilyen helyekre kell vinni, hogy a társadalom megszabadulhasson tőlük. A szélsőséges nézeteiről ismert Witzel Bolsonaróhoz hasonlóan kemény fellépést ígért a bűnözőkkel szemben.

Brazíliában 2017-ben kb. 64 ezer gyilkosságot jelentettek, sok brazilnak elege van az erőszakból, ez is hozzájárult Bolsonaro és 12 jobboldali kormányzójelölt tavaly októberi választási győzelméhez. (MTI, AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.