Márciustól látható David Lynch fotókiállítása a Műcsarnokban

2019 január 8., kedd 13:53
35

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállításával nyílik meg a Műcsarnokban március 1-én a 3. Budapest Fotófesztivál.

A Műcsarnok közleménye szerint Lynch tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja, és Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése, amikből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, amik a filmjeiből jól ismert univerzummá állnak össze.

A közlemény szerint a Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket. A filmes munkáihoz hasonlóan Lynch képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás – áll a közleményben.

A sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra készült, és eddig csak három alkalommal volt látható. A Szarka Klára fotótörténész által rendezett budapesti kiállítás március 1-től június 2-ig lesz látogatható a Műcsarnokban.

David Lynch, Michael J. Anderson és Lynch akkori felesége, Mary Sweeney a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! premierjén a Cannes-i Filmfesztiválon 1992. május 16-án. Fotó: Gerard Julien/AFP

David Lynch önéletrajzi könyve nemrég jelenet meg magyarul, itt írtunk róla. (MTI)