Pánikbetegséggel és depresszióval küzdött a világ legjobb kapusa

futball
2019 január 09., 10:16
photo_camera Gianluigi Buffon, itt még a Juventus színeiben Fotó: Giuseppe Maffia/NurPhoto

Először vallott korábbi pánikbetegségéről és depressziójáról Gianluigi Buffon, az olasz válogatott és a Juventus egykori világbajnok kapusa. 

A 40 éves Buffon, aki tavaly szerződött a francia Paris St. Germainhez, a Vanity Fair olasz kiadásának adott hosszú interjúban beszélt arról, hogy 25 éves korában hónapokon keresztül küzdött súlyos hangulatingadozásokkal és pánikrohamokkal. 

2003-at írtunk akkor - abban az évben a Juventus bajnok lett, de a Milan ellen 11-esekkel elbukta a Bajnokok Ligája döntőjét - és Buffon alig két éve volt csak a torinói klub játékosa. 

„Mindenki Buffonról kérdezet, és nem Gigiről. Senkit nem érdekeltem mint ember, csak mint kapus. Hónapokra minden elvesztette az értelmét” 

- mondta az interjúban, majd elmesélt egy konkrét esetet is, amikor egy bajnoki előtt jeleznie kellett Ivano Bordon kapusedzőnek,  szóljon Antonio Chimenti cserekapusnak, hogy melegítsen, mert ő képtelen pályára lépni. Pánikrohama volt. 

Buffon szerint az élmény fontos tapasztalat volt a karrierje szempontjából, mert ha nem ment volna keresztül rajta, talán sose néz szembe a betegséggel, akkor talán soha nem is kecmergett volna ki belőle. 

Vízválasztó pillanatként írta le az esetet, ami segített megérteni, hogy vagy szembenéz azokkal a bizonytalanságokkal, amikkel mindenki megküzd, vagy kénytelen lesz feladni karrierjét.  (ESPN via Vanity Fair)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.