Több száz, pénzmosásban érintett ügyfél nevét tartalmazó listát szerezhetett meg a német rendőrség a Deutsche Bank székházának megszállásakor

külföld
2019 január 09., 19:34

A frankfurti ügyészség több mint 900 ügyfél adatait tartalmazó listát foglalt le, amikor megrohanták a Panama Iratok ügye miatt a Deutsche Bank irodáit még novemberben. 

A listán magánszemélyek és elsősorban Németországon kívül bejegyzett jogi személyek szerepelnek. A lista meglétéről nem az ügyészség árult el információkat, hanem egy informátor mesélt a Bloombergnek. A novemberi rajtaütés során a német hatóságok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a Deutsche Bank egykori, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett vagyonkezelője milyen szerepet játszhatott a gigantikus pénzmosási ügyben. 

Rendőrautók a Deutsche Bank frankfurti székháza előtt, 2018 novemberében
photo_camera Rendőrautók a Deutsche Bank frankfurti székháza előtt, 2018 novemberében Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance/AFP

Sem az ügyészség, sem a Deutsche Bank képviselői nem kívánták kommentálni a gazdasági lap értesüléseit. 

A Panama Iratok néven ismertté vált szivárogtatás alapján úgy fest, hogy a Deutsche Bank egyes alkalmazottai segíthettek az ügyfeleiknek, hogy offshore-vállalatokat hozzanak létre adóparadicsomokban. A 900 nevet tartalmazó listán állítólag olyanok találhatóak, akik igénybe vették ezt a szolgáltatást. A lap informátora szerint a német rendőrség ezen kívül jelentős mennyiségű adatot is lefoglalt a rajtaütés során. 

A Deutsche Bank részvényei szerda délután 2 százalékot zuhantak a hírek megjelenése után. A bank papírjai az elmúlt 12 hónapban 51 százalékot vesztettek értékükből. 

A házkutatás idején a bank vezérigazgatója, Christian Sewing meglepetésének adott hangot, mint akkor fogalmazott, azt hitték, az ügyet már lezárták 2016-ban, amikor a bank a Panama Iratok megjelenése után szorosan együttműködött a hatóságokkal. A német pénzügyi felügyelet vezetője, Felix Hufeld is arról beszélt egy évvel ezelőtt, hogy a német bankok a Panama Iratok ügye alapján "nagyrészt" betartották a pénzmosás-ellenes létező szabályokat. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.