Több száz, pénzmosásban érintett ügyfél nevét tartalmazó listát szerezhetett meg a német rendőrség a Deutsche Bank székházának megszállásakor

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A frankfurti ügyészség több mint 900 ügyfél adatait tartalmazó listát foglalt le, amikor megrohanták a Panama Iratok ügye miatt a Deutsche Bank irodáit még novemberben. 

A listán magánszemélyek és elsősorban Németországon kívül bejegyzett jogi személyek szerepelnek. A lista meglétéről nem az ügyészség árult el információkat, hanem egy informátor mesélt a Bloombergnek. A novemberi rajtaütés során a német hatóságok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a Deutsche Bank egykori, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett vagyonkezelője milyen szerepet játszhatott a gigantikus pénzmosási ügyben. 

Rendőrautók a Deutsche Bank frankfurti székháza előtt, 2018 novemberébenFotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance/AFP

Sem az ügyészség, sem a Deutsche Bank képviselői nem kívánták kommentálni a gazdasági lap értesüléseit. 

A Panama Iratok néven ismertté vált szivárogtatás alapján úgy fest, hogy a Deutsche Bank egyes alkalmazottai segíthettek az ügyfeleiknek, hogy offshore-vállalatokat hozzanak létre adóparadicsomokban. A 900 nevet tartalmazó listán állítólag olyanok találhatóak, akik igénybe vették ezt a szolgáltatást. A lap informátora szerint a német rendőrség ezen kívül jelentős mennyiségű adatot is lefoglalt a rajtaütés során. 

A Deutsche Bank részvényei szerda délután 2 százalékot zuhantak a hírek megjelenése után. A bank papírjai az elmúlt 12 hónapban 51 százalékot vesztettek értékükből. 

A házkutatás idején a bank vezérigazgatója, Christian Sewing meglepetésének adott hangot, mint akkor fogalmazott, azt hitték, az ügyet már lezárták 2016-ban, amikor a bank a Panama Iratok megjelenése után szorosan együttműködött a hatóságokkal. A német pénzügyi felügyelet vezetője, Felix Hufeld is arról beszélt egy évvel ezelőtt, hogy a német bankok a Panama Iratok ügye alapján "nagyrészt" betartották a pénzmosás-ellenes létező szabályokat. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.