Trump az asztalra csapott és kiviharzott a demokratákkal folytatott tárgyalásról

külföld
2019 január 09., 21:16
comments 168

Az amerikai elnök dühödten viharzott ki arról a fehérházi megbeszélésről, ami az amerikai kormányzati leállást hivatott volna megoldani. A találkozón két demokrata politikus, Nancy Pelosi, a törvényhozás házelnöke és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezető vett részt.

photo_camera Fotó: ALEX WONG/AFP

A kiszivárgott hírek szerint Pelosi ismét közölte Trumppal, hogy nem fogják támogatni a mexikói határra tervezett kerítés építésének költségét. Trump a beszámolók szerint ekkor elveszítette a hidegvérét, az asztalra csapott, majd kiment a teremből. Később Twitteren időpocsékolásnak nevezte a tárgyalást.

link Forrás

A szerdai tárgyalásra azután került sor, hogy az amerikai elnök a szenátus republikánus tagjaival tárgyalt, hogy megszerezze támogatásukat ahhoz, hogy addig ne induljon újra a kormányzat finanszírozása, amíg a demokraták bele nem mennek a fal 5,7 milliárd dolláros finanszírozásába. Trump szerint a republikánusok teljesen egységesek mögötte, és a New York Times beszámolója szerint egyelőre valóban ez lehet a helyzet.

Ez pedig arra utal, hogy a mostani leállás és konfliktus még eltarthat egy darabig. A kormányzati leállás 800 ezer szövetségi alkalmazottat érint, akik nem kapnak fizetést ezekben a hetekben. A 19. napjához ért leállás ezen kívül egyes közgazdászok szerint most már hatással lehet az amerikai gazdaság teljesítményére is.

A falról és a leállásról pár napja hosszabban is írtunk.

Mexikó szerint semmi közük hozzá

Az amerikai-mexikói határon létesítendő fal körül kialakult vitát amerikai belpolitikai problémáénak nevezte szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. Mexikó ezért nem fog olyan javaslatokra reagálni, amelyek az Egyesült Államok belpolitikai helyzetéből fakadnak - tette hozzá Obrador.

A 65 éves mexikói államfő első alkalommal reagált a fallal kapcsolatos amerikai belpolitikai vitára, Donald Trump elnöknek a fal felépítését célzó követelésével kapcsolatban eddig nem foglalt állást. (BBC, New York Times, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.