A Jobbikban már azon gondolkoznak, hogyan működjenek együtt a többi párttal az önkormányzati választáson

POLITIKA
2019 január 10., 04:54

Mirkóczki Ádám, a Jobbik sajtószóvivője a csütörtöki Magyar Narancsban megjelent interjújában beszélt arról, hogyan értékeli a pártja azt a szokatlan ellenzéki együttműködést, amit a túlóratörvény elleni tiltakozások hoztak össze.

  • Annak nem látja értelmét, hogy az európai parlamenti választásokon közösen induljanak a többi párttal, 
  • de azon már komolyan gondolkoznak, milyen legyen az együttműködés az önkormányzati választásnál. 
  • Ma már hibának tartja, hogy tavasszal legalább néhány körzetben nemléptek vissza a többiek javára.   

Mirkóczki politikatörténeti pillanatként értékeli, ami az elmúlt hónapokban kialakult, megjegyezte azt is, hogy „a tavaszi választásnak az volt a tanulópénze, hogy a jelenlegi feltételekkel az ellenzéknek külön-külön nincs esélye. Ezeknek a pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, először azt a helyzetet kell megteremteni, amelyben a politikai küzdelmeinket megvívhatjuk”.

Mirkóczki Ádám Egerben, egy kormányellenes tüntetés első sorában.
photo_camera Mirkóczki Ádám Egerben tüntet Fotó: Mirkóczki Ádám/Facebook

Ma már stratégiai hibának tartja, hogy tavaszi választásoknál a többi ellenzéki párttal együtt a Jobbik is elutasította a visszalépéseket:

„Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad. Ez generálhatott volna a többi pártnál olyan nyomást, ami alapján ők is visszaléptek volna a javunkra. És ma több mandátummal rendelkeznénk mi is, ők is.„

Ugyanakkor a Mirkóczki sem gondolja, hogy ettől kezdve mindenben egyet kellene érteniük a DK-val vagy az LMP-vel, de a demokratikus intézmények helyreállítását fontosnak tartja, és ebből a szempontból a 2010 előtti állapotokat sokkal kedvezőbben látja, mint a mostani helyzetet: 

„Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van.”

Mirkóczki az MSZP közös listás felvetésére reagálva azt mondta, hogy 

az európai parlamenti választásnál nincs sok értelme a közös indulásnak, de az őszi önkormányzati választásnál már lenne, és náluk a többség már a hogyanon gondolkozik.

Az interjúban felmerült az is, hogy ellenzéki vagy álellenzéki pártnak tartja-e az ex-jobbikosokból alakult és a kormánnyal többnyire egyetértő Mi Hazánk Mozgalmat, de Mirkóczki inkább nem minősítette őket, annyit mondott, hogy kiléptek a Jobbikból, az útjaik elváltak, és részéről itt lezárult ez a fejezet.

Arról, hogy miben változott a Jobbik 2008 óta, Mirkóczki azt mondta: „A Fidesz megtanította nekünk, hogy miért fontos a demokrácia. A kormánypártnak »köszönhetően« mára közös nevezőre jutott az ellenzék abban, hogy vannak normák, keretek, amelyeket senki nem léphet át.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.