A Jobbikban már azon gondolkoznak, hogyan működjenek együtt a többi párttal az önkormányzati választáson

2019 január 10., csütörtök 4:54
270

Mirkóczki Ádám, a Jobbik sajtószóvivője a csütörtöki Magyar Narancsban megjelent interjújában beszélt arról, hogyan értékeli a pártja azt a szokatlan ellenzéki együttműködést, amit a túlóratörvény elleni tiltakozások hoztak össze.

  • Annak nem látja értelmét, hogy az európai parlamenti választásokon közösen induljanak a többi párttal, 
  • de azon már komolyan gondolkoznak, milyen legyen az együttműködés az önkormányzati választásnál. 
  • Ma már hibának tartja, hogy tavasszal legalább néhány körzetben nemléptek vissza a többiek javára.   

Mirkóczki politikatörténeti pillanatként értékeli, ami az elmúlt hónapokban kialakult, megjegyezte azt is, hogy „a tavaszi választásnak az volt a tanulópénze, hogy a jelenlegi feltételekkel az ellenzéknek külön-külön nincs esélye. Ezeknek a pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, először azt a helyzetet kell megteremteni, amelyben a politikai küzdelmeinket megvívhatjuk”.

Mirkóczki Ádám Egerben tüntet Fotó: Mirkóczki Ádám/Facebook

Ma már stratégiai hibának tartja, hogy tavaszi választásoknál a többi ellenzéki párttal együtt a Jobbik is elutasította a visszalépéseket:

„Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad. Ez generálhatott volna a többi pártnál olyan nyomást, ami alapján ők is visszaléptek volna a javunkra. És ma több mandátummal rendelkeznénk mi is, ők is.„

Ugyanakkor a Mirkóczki sem gondolja, hogy ettől kezdve mindenben egyet kellene érteniük a DK-val vagy az LMP-vel, de a demokratikus intézmények helyreállítását fontosnak tartja, és ebből a szempontból a 2010 előtti állapotokat sokkal kedvezőbben látja, mint a mostani helyzetet: 

„Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van.”

Mirkóczki az MSZP közös listás felvetésére reagálva azt mondta, hogy 

az európai parlamenti választásnál nincs sok értelme a közös indulásnak, de az őszi önkormányzati választásnál már lenne, és náluk a többség már a hogyanon gondolkozik.

Az interjúban felmerült az is, hogy ellenzéki vagy álellenzéki pártnak tartja-e az ex-jobbikosokból alakult és a kormánnyal többnyire egyetértő Mi Hazánk Mozgalmat, de Mirkóczki inkább nem minősítette őket, annyit mondott, hogy kiléptek a Jobbikból, az útjaik elváltak, és részéről itt lezárult ez a fejezet.

Arról, hogy miben változott a Jobbik 2008 óta, Mirkóczki azt mondta: „A Fidesz megtanította nekünk, hogy miért fontos a demokrácia. A kormánypártnak »köszönhetően« mára közös nevezőre jutott az ellenzék abban, hogy vannak normák, keretek, amelyeket senki nem léphet át.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt